• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martunia8925

Ciasto z kremem i wiśniami

martunia8925|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1  łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. oleju

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 szkl. oleju

1. Przygotowujemy ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem na biały puch. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.

2. Przygotowujemy ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę, ocet i olej,  wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy.

3. Ciasto ciemne i jasne wylewamy naprzemiennie na dużą wytłuszczoną blachę. Na koniec delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy ok. 40minut w 170st. Po przestudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Krem:

0,5 l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 3/4 szkl curu, masło

Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać wystudzony budyń

 

Dodatki:

wiśnie w soku (słoik litrowy) zagotować i rozpuścić w tym 2 galaretki wiśniowe

Przełożenie:

ciasto- pół kremu- tężejąca galaretka z wiśniami-krem ciasto

 

Uwagi:

zamiast wiśni w soku można użyć wiśni mrożónych- rozpuścić w rondelku z cukrem i odrobiną wody i w tym rozpuścić galaretki

na pierwszą warstwę kremu można położyć delicje lub biszkopty i między nimi położyć zamrożone wiśnie i zalać galaretką ( 2 galaretki na 3/4 l wody)

najlepiej smakuje na drugi dzień dobrze schłodzone

Komentarze

Brak komentarzy