• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Pierwsze muffinki - marchewkowe

katiuszka|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Składniki:

  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • płaska łyżeczki soli
  • łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • aromat waniliowy

 

Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy, 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać suche produkty: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej - rozmącić jajko, dodać olej, marchewkę, cukier i aromat waniliowy. Wymieszać mokre składniki i przelać je do miski z suchymi. Wszystko razem dokładnie zamieszać.

 

 

Formę do muffinek powykładać papierowymi papilotkami, wyłożyć do każdego wgłębienia po dwie łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 25-30 min. Przygotować lukier: cukier wymieszać dokładnie ze skórą i sokiem pomarańczowym na gładką masę. po upieczeniu muffinki przestudzić i polukrować.

Smacznego!

Ja nie daje wcale jajek i robie bez lukru. Daje tez mniej cukru i oleju.

Sa pyszne i puszyste.

Komentarze

Brak komentarzy