Jak przechowywać i podgrzewać ściągnięte mleko? julka12 |
2011-07-12 10:18
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

J.w

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

2

Odpowiedzi

(2011-07-12 10:28:49) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
wjuska
W temperaturze pokojowej Twoje mleko może być przechowywane przez 10 godzin (siara przez 24 godziny);

W lodówce mleko można przechowywać do 5 dni;

W zamrażalniku znajdującym się w lodówce - 2 tygodnie;

W zamrażalniku lodówki, która ma osobne drzwiczki - 3 lub 4 miesiące;

W zamrażarce - pół roku lub nawet dłużej.


Zamrożony pokarm najlepiej jest rozmrażać przy pomocy strumienia chłodnej wody, stopniowo zmieniając ją na coraz cieplejszą. Można też włożyć naczynie z pokarmem do pojemnika z ciepłą wodą. Pokarm najlepiej ogrzewać do temperatury 37 stopni C. Nie należy gotować mleka. Zamrożony pokarm można przełożyć do lodówki i zużyć w przeciągu najbliższych 24 godzin (nigdy nie można ponownie zamrażać pokarmu !).
(2011-07-12 12:12:40) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
karolina123
Pokarm zamrożony należy rozmrozić pozostawiając w temp. pokojowej, a następnie ogrzać wstawiając do pojemnika z ciepłą wodą. Nie wolno go ponownie zamrażać. Nie wolno również mieszać rozmrożonego pokarmu ze świeżym. Tak rozmrożony pokarm można jeszcze przechowywać do 8 godzin.

Odciąnięty pokarm można przechowywać:
* w temperaturze pokojowej do 12 godzin
* w lodówce do 18 godzin
* w zamrażarniku wewnątrz lodówki do 7 dni
* w zamrażarce (-18st) 6 m-cy

Podobne pytania