Jakie produkty zawieraja duzo zelaza? mamagroszka005 |
2012-05-07 21:54
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

6

Odpowiedzi

(2012-05-07 22:02:00) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
oelao
Mięso i to im bardziej czerwone tym więcej w nim żelaza - czyli chyba wieprzowina i wołowina najlepsze pod tym względem. Z warzyw szpinak z tego co wiem.

____________________________________________

Stokrotka prosi o wsparcie: http://pl.lennylamb.com/user/show_photo/4654 - Wystarczy kliknąć raz dziennie na danej stronie, że oddajecie swój głos na moją księżniczkę:) z góry dziękujemy:*
(2012-05-07 22:02:05) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mroweczka78
Np. buraczki, natka pietruszki, szpinak, wątróbka, kaszanka, czarne porzeczki, kiwi.
(2012-05-07 22:03:11) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
oelao
Np. buraczki, natka pietruszki, szpinak, wątróbka, kaszanka, czarne porzeczki, kiwi.
wątróbka w ciązy jest niewskazana - w związku z witaminą A bodajże...
(2012-05-07 22:18:47) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
paulina89
Do tego co wymieniły koleżanki wyżej to warzywa strączkowe jeszcze (soja, groszek, fasola) kasza gryczana...
W szpinaku z tego co czytałam, jednak nie ma tak dużo żelaza, a tak, wątroby nie powinno się jeść gdyż witamina A w nadmiarze szkodzi dzieciaczkowi :D
(2012-05-07 22:20:11) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
paulina89
Z resztą proszę
Nazwa produktu Żelazo [mg]
Drożdże spożywcze suszone 70,3
Wątroba wieprzowa 16,6
Płuca wołowe 14,0
Mak 12,0
Pieczarki uprawne suszone 11,5
Kakao 16% proszek 10,8
Wątroba cielęca 10,3
Wątróbki drobiowe 9,5
Soja 8,0
Nerki wieprzowe 7,8
Żółtko jaja kurzego 7,2
Fasola biała 6,9
Czosnek 5,4
Pietruszka – nać 5,0
Drożdże piekarskie prasowane 5,0
Groch – całe ziarno 4,7
Płatki owsiane 3,9
Szczaw 3,7
Mąka żytnia razowa typ 2000 3,4
Polędwica wołowa 3,1
Kasza gryczana 2,8

Ja przez anemię jestem na bieżąco :D
(2012-05-08 20:55:15) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martunia85
zielone warzywa,jajka oraz krwisty berwsztyk ale tylko ze spardzonego zrodla,i do kazdej z tych rzeczy mozesz dodac naturalna wit c co by wchlanianie bylo lepsze

Podobne pytania