Jest tu jakaś kobietka, która wie jak radzić sobie w ciązy z nadwaga?? mama020 |
2012-04-18 16:27
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

4

Odpowiedzi

(2012-04-18 16:36:13) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anusiak
trzeba dużo warzyw jeść i nie przesadzać z jedzeniem na noc! a wogóle radze iść do dietetyka, on Ci powie jak się odżywiać żeby nie mieć problemów później z nadwagą i jak dostarczać najważniejszych witamin dla dziecka:)
(2012-04-18 16:37:19) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
koniczynka87
Nie nadużywać soli, zamiast słodyczy-owoce, przekąski zastąpić suszonymi owocami :)
(2012-04-18 16:45:26) cytuj
Ja mam nadwagę w ciąży...
Znaczy się miałam ją przed:)
teraz maluszek mnie oszczędza,bo przytyłam tylko 2,5kg..
Chcesz wiecej sie dowiedzieć PISZ NA PRIV
(2012-04-18 16:45:54) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marjah
To lista, którą napisała mi położna : Oleje do sałatek/marynat: roślinne tj słonecznikowy, oliwa z oliwek, rzepakowy, z orzechów włoskich.
Produkty zwierzęce: Jajka, mięso ryb, drób ( najlepiej pieczone, grillowane, gotowane na parze ) mięso czerwone(sporadycznie, grillowane, nie marynowane w olejach, bez soli)
Produkty roślinne: orzechy
Warzywa-szczególnie strączkowe tj. soja , fasola, groch, soczewica, bób, dodatkowo gotowane brokuły, kalafior (np zamiast ziemniaków ) marchew, por, cebula(dobra na wzdęcia i zaparcia ) , czosnek , brukselka, dynia, pomidory, ogórki, rzodkiew, szczaw , szczypior, szparagi , szpinak, sałata.
Owoce-wbrew wszelkim opiniom każdy owoc jest lepszy od cukierka czy czekoladki, nie ma przeciwwskazań do żadnego z owoców, zaleca sie jednak mniejsze spożycie owoców od warzyw.
Przynajmniej raz dziennie produkty nabiałowe, pasteryzowane, z jak najmniejszą ilością tłuszczu przykładowo na śniadanie kromka razowego chleba z jogurtem naturalnym.
Pieczywo i produkty ziarniste:
kasze, ryż , sporadycznie i w małych ilościach otręby, pełnoziarniste pieczywo, najlepiej ciemne ( naturalne nie barwione ) z zaufanego źródła, makarony rzadko najlepiej sojowy.

Posiłki jeść o stałych porach, podzielone na 5 części , lekkie ale pożywne. W przerwach podczas odczucia głodu dowolny owoc bądź warzywo. Wystrzegać się soli, zastępować ją naturalnie słonymi przyprawami do potraw. Spozywać produkty przygotowane najlepiej na parze, grillowane i pieczone , unikać smażonych ciężkostrawnych dań. Dziennie pić ok 2l wody mineralnej ( ja piję 3 :P )

Podobne pytania