• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
beti20

Tort śmietanowo jogurtowy z porzeczkową konfiturą

beti20|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

 

Składniki na biszkopt do tortownicy 20 - 22 cm:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Dodajemy barwnik jeśli chcemy uzyskać kolor(ja dałam czerwony w żelu).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony

 

Krem jogurtowy:

SKŁADNIKI:
jogurt 3 pojemniki

jaja 2 szt

sok cytrynowy 1 łyżka

cukier 2 łyżki

żelatyna 3 łyżki

mleko kto ile chce.

 

Jogurt, żółtka, sok z cytryny i cukier, zmiksować. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnego mleka, potem dodać mleko gorące, rozmieszać do rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Krem zmiksować z żelatyną, następnie wymieszać z pianą. Odstawić do ostudzenia

 

Krem śmietanowy:

1 litr śmietanki kremówki
sok z 1 cytryny (ok. 80ml)
2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
3- 5 łyżek cukru pudru
9 płaskich łyżeczek żelatyny

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (ok. ¹⁄³ szklanki). Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dajemy porcjami cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z jeszcze ciepłą żelatyną ( lejemy ją wąskim strumieniem). Zostawiamy do schłodzenia

 

Przekładamy biszkopt kremami i konfiturą wedle uznania i dekorujemy:)  Ja użylam masy plastycznej Bakels .Tort na zdjęciu robiłam na urodziny syna.

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.

(2012-05-08 18:25) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
beti20

beti20

Cała dekoracja jest z masy cukrowej.Myszkę  robiłam kawałek po kawałku:)Masę kupowałam(bez porownania z tą co się robi w domu) , do figurki należy użyć stabilizatora  ewentualnie zrobić  stelaż z pianek marschmallows i ryżu preparowanego, żeby  nie siadła , elementy  łączyłam klejem spożywczym ale można użyć wody i cukru pudru. Do kolorowania barwnik w żelu bądź w proszku, w płynie rozrzedzaja  ewentualnie kupić kolorową masę:)