• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
hipopotam

Mleczne bułęczki drożdżowe

hipopotam|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Świetny przepis na mleczne bułeczki drożdżowe dla małych łasuchów i nie tylko ;> Moja 6 letnia siostra na raz zjadła 7 dużych bułeczek ;>

 

 

Przepis na około 15 bułeczek (średniej wielkości)





3 szklanki mąki tortowej

3 dag drożdży

2 żółtka

3 łyżki cukru pudru

8 dag masła (1/3 kostki)

1 szklanka mleka

szczypta soli





Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, w którym rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak na około 20-30 minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, sól i wszyskie składniki mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto (około 5 minut). Dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i lśniące.



Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (wielkość według uznania). Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.

(2012-09-15 14:02) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mumy28

mumy28

Przepis wydaje się  byc niezbyt skomplikowany więc muszę koniecznie spróbować:)