• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tygrysica

Jak zrobić herbatę domowym sposobem?

tygrysica|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Pomimo, iż nie mamy żadnych problemów z zakupem herbat bardzo dobrej jakości jednak przygotowując własnoręcznie herbatę mamy pewność, że będzie ona zupełnie naturalna i z pewnością znakomita w smaku. Po spróbowaniu domowych herbat myślę że większość z Was nie będzie chciała pić już żadnej innej. Poniżej przedstawiam przepis na herbatę z liści wiśniowych, z jabłek i z dzikiej róży.

Herbata z liści wiśniowych

 

Świeże liście umyte i osuszone ciasno układamy w słoiku, dokładnie zamykamy i pozostawiamy do przefermentowania na 8-10 dni. Po tym czasie wyjmujemy je i rozkładamy na czystej blasze do ciasta i zostawiamy w suchym miejscu do wysuszenia. Pamiętajmy aby nie pozostawiać na słońcu aby listki zbyt szybko się nie przesuszyły i nie stały zbyt łamliwe. Po wysuszeniu drobno kroimy listki i herbatka jest już gotowa do spożycia.

Herbata z jabłek

 

Skórkę z grubo obranych winnych jabłek wysuszyć na blacie w piekarniku. Po wysuszeniu skórka powinna mieć kolor ciemnobrązowy. Następnego dnia pokroić i włożyć do słoiczka. Herbata już jest gotowa do zaparzenia.

Herbata z dzikiej róży

 

Owoce dzikiej róży należy przebrać i umyć. Po ich odsączeniu rozsypujemy na blasze cienką warstwę do suszenia. Najlepiej jest suszyć owoce dzikiej róży w temperaturze 80-90 stopni - wówczas są najmniejsze straty wit. C. Owoce suszy się w piekarniku aż do momentu, aż będzie można je pokruszyć w palcach (ale nie całkowicie na proszek).

 

Suszenie zaczynamy w piekarniku w temperaturze 90 - 100 stopni C, a następnie po ok. 10 min obniżamy temp. do 80 st. C i następnie do 60 st. i 15 st. C. Dzięki takiemu suszeniu róże będą zawierały nawet zwiększone ilości witamin (dzięki odparowaniu wody). W ten sposób suszymy owoce około 3 - 4 godz.

Komentarze

Brak komentarzy