• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mahta

Jak zrobić syrop z cebuli?

mahta|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Syrop z cebuli jest znany od kilkuset lat jako wspaniały, domowy sposób na przeziębienia, kaszel, zwiększenie odporności czy łagodne obniżenie podwyższonego ciśnienie krwi. Spożywanie syropu z cebuli jest szczególnie wskazane jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Poniżej przedstawiam doskonały przepis na syrop z cebuli.

Rzeczy, których potrzebujesz:

  • 1 duża (lub dwie małe) cebule
  • 450g brązowego cukru lub miodu
  • słoik

Obierz i pokrój cebulę w talarki.

Nasyp na spód słoika troszkę cukru/ miodu a na wierzch połóż pokrojonącebulę do wysokości 3-5 cm.

Teraz nasyp na cebulę cukier/miód. Wykładaj tak w słoiku kolejne warstwy za każdym razem mocno je ubijając. Na ostatnią warstwę cebuli nasyp grubą warstwę cukru (miodu).

Pozostaw na całą noc. Na następny dzień odcedź syrop od nierozpuszczonego cukru i cebuli a następnie przelej do butelki. Syrop przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najwyżej 2 tygodnie.

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.

(2011-05-19 15:48) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

ciekawska

slyszalam juz gdzies ten przepis z cebuli na syrop, tylko zapomnialam od kogo :/  a chcialam jednego razu zrobic.

dzieki za przypomnienie go ,;-))

 napewno sie przyda!!!

(2011-05-19 20:07) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
listopadowa

listopadowa

hehe pamiętam jak małemu robiłam kiedyś ten syrop.ale tak na szybko w szklance go zostawiłam na noc. rano nawet pół łyżeczki tego "syropku" nie było :D