• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
fliebe

Orzechowiec z masą war. 1.

fliebe|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

kur...już trzeci raz pisze i sie nie chce dodać. wrrr

do 3 razy sztuka

pisze z tabketu może to dlatego.

Przepis na orzechowca bardzo prostego.

Daje sobie rękę uciąć że na pewno wszystkim wyjdzie.

Potrzebujemy:

do ciasta:

-2/3 szkl mąki 

-2/3 szkl cukru

-5 jajek

- proszek do pieczenia

-ok 10 dag mielonych orzechów

- likier orzechowy (może być też kawowy)

do masy: 

- 2 budynie waniliowe

- 2 kostki masła

- pół litra mleka 2/3 szkl cukru pudru

do dekoracji cale i siekane orzechy.

Białka ubijamy z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąke z proszkiem i orzechy. Łączymy z białkami. wykładamy na blache wyłożoną pergaminem. pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.

Gotujemy budyń i odkładamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i z zimnym już budyniem.

upieczone i ostudzone ciasto przecinami na 3 części. każdy placek skrapiamy likierem i przekładamy masą. smarujemy masą też wierzch i boki. Jeśli jeszcze zostanie masy można jej użyć do dekoracji. np do zrobienia rozetek. boki obklejamy siekanymi orzechami a góre połówkami. można porobić ślaczki rizpuszczoną letnią czekoladą.

 

 

*** Pisząc o szklankach mam na myśli takie małe na 250 ml

     Likier można zastąpić winem musującym 

     Zamiast budyniu waniliowego można dać np czekoladowy, śmietankowy  czy toffi. a nawet zastąpić inną masą.

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 1 z 1.