• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
fliebe

Ciasto drożdżowe Stollen

fliebe|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Idealne ciasto na Święta. Chociaż ma dużo składników nie jest pracochłonne.

Składniki:

- kostka świeżych drożdży

- 175 ml ciepłego mleka

- 75 g cukru

- 1 duże jaj

- 250 g bakali

- 350 g mąki

- 75 g masła 

- 200 g marcepanu

- pół kieliszka rumu

- 2-3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy lub z cytryny

- olejek migdałowy

- kardamon i gałkę muszkatałową.

- roztopione masło i cukier puder do dekoracji.

Do ciepłego mleka wsypać część cukru i wkruszyć drożdże. Odstawić na bok. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło, resztę cukru, jajko, rum, przyprawy i dolać podrośnięty rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto tak by jak najwięcej powietrza dostało się do środka. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i pojawią sie w nim pęcherzyki powietrza znaczyć będzie, że już jest gotowe. Dodajemy kandyzowane owoce i bakalie. przykrywamy i oidstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 180 st.

Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze ok 10 min. Uformować prostokąt. Marcepan zwinąć w rulonik i przykleić do jednego boku ciasta. zwinąć.. Piec w blaszce do keksa wyłożonej pergaminem ok 40 min.

Po wystygnięciu posmarować ciasto masłem i solidnie opruszyć cukrem pudrem. 

Komentarze

Brak komentarzy