• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

Kuchenne porady babuni

mousi|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down
Ser żółty stracił świeżość, jajka pękają podczas gotowania, a panierka z bułki tartej za nic nie chce "trzymać się" kotleta? Nie denerwuj się! Przeczytaj  porady i działaj.

 

 

Jest wiele domowych, bardzo prostych i tanich sposobów na to, by przedłużyć "żywot" jedzenia, poprawić jakość potraw, czy też np. jak najdłużej utrzymać wartości odżywcze warzyw i owoców. Wypróbowały je nasze babki i matki, dlaczego nie miałybyśmy skorzystać z nich i my?

Mleko

  • Przypalone mleko trzeba przegotować ze szczyptą soli.
  • Mleko nie wykipi, jeśli brzeg garnka posmarujemy tłuszczem.

Śmietana

  • Śmietana dodana do zupy nie zwarzy się, gdy dodamy do niej trochę słodkiego mleka i wymieszamy.

Ser

  • Wysuszony twardy ser żółty będzie znowu świeży i miękki, jeżeli przez kilka godzin wymoczymy go w świeżym mleku. Można też wysuszone resztki sera zetrzeć na tarce i przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku. Jest to doskonała przyprawa do sosów, kanapek i zapiekanek.

Jaja

  • Aby sprawdzić czy jajko jest świeże wkładamy je do kubeczka z zimną wodą. Świeże opadnie na dno, zepsute będzie pływać.
  • By jajko nie pękło podczas gotowania trzeba wyjąć je 15 minut wcześniej z lodówki, a do wody dodać szczyptę soli (ułatwi to także obieranie jajka). Jeśli już pęknie, a nie chcemy by białko wypłynęło dodajemy do wody odrobinę octu.
  • Jajko ugotowane rozpoznasz łatwo, bo po zakręceniu na stole będzie się długo kręcić. Surowe nie.
  • Jajecznica będzie pulchniejsza, jeśli dodamy łyżkę mleka na każde jajko.
  • Białko jaj szybciej się ubije i usztywni, jeśli dodamy odrobinę zimnej wody lub kilka kropli soku z cytryny. Można też dodać szczyptę soli.
  • Przy panierowaniu kotletów do rozbitego jajka można dodać kilka kropli oliwy. Dzięki temu bulka tarta będzie się lepiej trzymać.

Mięso

  • Schab będzie soczysty, jeśli przed pieczeniem sparzy się go wrzątkiem.
  • Pieczeń nie będzie wysuszona, jeśli do piekarnika na czas pieczenia wstawi się garnuszek z wodą.
  • Gotowana szynka będzie bardziej soczysta, jeśli zaraz po ugotowaniu zanurzy się ją w zimnej wodzie, która ochłodzi mięso z wierzchu.
  • Nawet najtwardsze mięso zmięknie w gotowaniu, jeśli wlejemy do garnka łyżeczkę wódki.
  • Mięso będzie mieć chrupką skórkę, jeśli oprószysz je mąką ziemniaczaną.
  • Cielęcina po upieczeniu będzie miękka, gdy na 2,3 dni zamrozisz ją albo włożysz na 3 godziny do zakwaszonego octem oleju.
  • Kotlety będą miały chrupką panierkę, gdy będziesz je smażyć krótko na gorącym tłuszczu

Rosół

  • Rosół trzeba gotować powoli (2 -3 godziny). Gotowany szybko staje się mętny.
  • Rosół będzie miał ładny kolor, jeśli podczas gotowania wrzucimy do niego kawałek suchego żółtego sera.
  • Rosół będzie klarowny, jeśli rozmącisz kilka białek, wlejesz do gotującego się wywaru, a kiedy się zetną, przecedź je przez sitko.

Warzywa

  • Brokuły, kapustę, brukselkę gotuj dolewając kilka łyżek mleka. Chroni witaminę C i poprawia smak.
  • Aby utrzymać w marchewce karoten, dodaj odrobinę tłuszczu.
  • Jeśli groszek czy szpinak szybko ostudzimy po gotowaniu - warzywa pozostaną zielone.
  • Warzywa należy smażyć krótko, ale na dużym ogniu - zachowają więcej witamin.
  • Buraczki obierzesz łatwo ze skórki, kiedy po ugotowaniu natychmiast zalejesz je zimną wodą.
  • Ziemniaki będą smaczniejsze, gdy do wody, w której się gotują, dodasz trochę czosnku.
  • Gdy do gotowanych ziemniaków w mundurkach dodasz odrobinę octu, skórka nie będzie pękać i łatwiej będzie ją zdjąć. Łatwiej je obierzesz, gdy zaraz po ugotowaniu polejesz je zimną wodą.
  • Najmniej soku wycieknie z pomidora, gdy pokroisz go w poprzek.
  • Pomidora obierzesz najłatwiej, gdy natniesz jego spód na krzyż i po ułożeniu na sitku polejesz wrzątkiem.
  • Unikaj łączenia ogórków i pomidorów. Sok z surowych ogórków zawiera enzymy niszczące witaminę C.
  • Kukurydzę gotuj z dodatkiem mleka i cukru - nadadzą jej przyjemny aromat. Nie sól wody, bo kukurydza stwardnieje.
  • Mrożone warzywa będą jędrne, gdy do wrzątku wrzucisz je zamrożone.
  • Natki pietruszki nie przechowuj w pobliżu pomidorów czy jabłek, gdyż w ich towarzystwie znacznie szybciej żółknie i więdnie.

Grzyby

  • Jeżeli suszone grzyby będziemy moczyć w solonym mleku przez kilka godzin, będą smakowały jak świeże.

Ciasto

  • Ciasto drożdżowe będzie delikatne i puszyste, jeśli użyjesz samego żółtka i dolejesz trochę więcej ciepłego mleka.
  • Kruche ciasto będzie smaczniejsze, kiedy część mąki zastąpimy mielonymi orzechami.
  • Pizza będzie chrupiąca, kiedy część mąki na ciasto zastąpisz kaszą manną.

Miód

Miód przechowuj w temperaturze 8-12 C w szklanych naczyniach nieprzepuszczających światła. Nie trzymaj go w lodówce - zamrożenie powoduje granulację, ani na słońcu, gdyż promienie słoneczne powodują rozkład substancji biologicznie czynnych. Jeśli w słoiku miodu tworzą się dwie warstwy - na dole skrystalizowana, u góry syrop, oznacza to, że miód jest niedojrzały i nie nadaje się do przechowywania. Nie należy go podgrzewać ani mieszać z wrzątkiem, ponieważ traci wtedy właściwości. Nie można go trzymać razem z produktami wydzielającymi silne zapachy, gdyż miód szybko je wchłania.

Inne

  • Tłuszcz nie będzie pryskał, gdy patelnię przetrzemy szmatką nasączoną octem.
  • Świeży chleb łatwiej pokroisz, jeśli ostrze noża zanurzysz w gorącej wodzie i szybko wytrzesz.
  • Ryż nie rozgotuje się i będzie śnieżnobiały, jeśli do wody wlejesz kilka kropel soku z cytryny.
  • Zupa będzie miała intensywny smak, gdy mięso i warzywa włożymy do zimnej, a nie wrzącej wody.
  • Świeże drożdże wypłyną na wierzch, jeśli zalejesz je gorącą wodą.
  • Dania z grochem lub fasolą nie przypalą się, gdy dno garnka posmarujesz skórką słoniny i zostawisz ją w naczyniu na czas gotowania.

zrodlo: Artykuł Anny Kołacińskiej-Trzeciak utw. 26-06-2008

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.

(2011-06-30 23:32) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katita

katita

Rewelacyjne porady,Dzieki i powiem Ci ze ja tez miekne po lyzeczce wodki ;) hehe

(2011-06-30 23:50) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
gosiaiemi

gosiaiemi

To o jajkach wiedzialam i zawsze tak robie, ale reszty nie :) Dzieki napewno sie przyda :)

(2011-07-01 10:50) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kasia30

kasia30

hahah katita juz po łyżeczce wódki miękniesz Śmiech

Super porady Uśmiech  dzięki

(2011-07-01 23:17) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katita

katita

hahaha nie pije wodki,juz nie pamietam kiedy ostatni raz 14 miesiecy ciazy zrobilo swoje no i kacor jest okropny ale jak to przeczytalam to jakos mi tak przyszlo do glowy i rozbawilo ;)

(2011-07-04 17:32) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
goga89

goga89

swietne ja dzis ugotowalam ziemniaki z zabkiem czosnku bo bylam ciekawa i faktycznie maja lepszy smak;))))  Super porady ;)))