• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
untouched

Potrawy wigilijne dla dzieci - przepisy

untouched|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Pierniczki

(po 12. miesiącu)

 

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 15 dag miodu

- 2 łyżki masła

- pół szklanki cukru

- 2 jajka

- łyżeczka sody oczyszczonej

- po łyżeczce przypraw: cynamon, utłuczone goździki, starta gałka muszkatołowa, sproszkowany imbir

 

Wykonanie:

Mąkę z sodą wsyp do miski, wymieszaj, dolej ciepły rozpuszczony miód. Dodaj masło, cukier, przyprawy i jedno jajko, Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. pół centymetra. Wykrawaj pierniczki, smaruj rozbełtanym jajkiem i układaj na blasze. Piecz 15-20 minut (niestety nie jest podane w ilu stopniach). Przechowuj w zakmniętym pojemniku.

 

Klarowny Barszczyk 

(Po 9. miesiącu)

 

Składniki:

- Pęczek włoszczyzny

- litr wody mineralnej niskozmineralizowanej

- 2 buraki

- 2 liście laurowe

- 4 ziarna ziela angielskiego

- łyżka żurawin

- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

- pieprz

 

Wykonanie:

Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą. Gotuj, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki). Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, rozdrobnij malakserem. Przełóż do garnka z bulionem warzywnym, zagotuj. Dodaj nieco pieprzu oraz rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Odcedź. Podawaj jako czystą, klarowną zupę do popicia posiłku lub ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.

 

Wigilijny kompot

(Po 6. miesiącu)

 

Składniki:

- kwaskowe jabłko

- słodka gruszka

- 5 suszonych śliwek (bez pestek i bez konserwantów)

 

Wykonanie:

Śliwki opłucz, posiekaj. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój. Składniki gotuj w półtorej szklanki wody, aż będą miękkie. Ostudź, przetrzyj przez sito. Jeśli nie jest to konieczne, nie dosładzaj.

 

Delikatny pasztet

(Po 10. miesiącu)

 

Składniki:

- 50 dag piersi z kurczaka lub indyka

- włoszczyzna

- spora cebula

- 10 ziaren ziela angielskiego

- łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej

- 2 sucharki

- pół szklanki bułki tartej

- 2 jajka

- oliwa i bułka tarta do blachy

 

Wykonanie:

Włoszczyznę wyszoruj, obierz. Obierz cebulę. Jarzyny zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu. Wyłów z bulionu dwie marchewki i odłóż. Resztę jarzyn odcedź. Do gotującego się bulionu włóż ziele angielskie i mięso. Gotuj pod przykryciem 30-40 minut. Mięso przepuść przez maszynkę. Zmiel jarzyny (poza marchewkami) i rozdrobnione sucharki. Wymieszaj mięso i jarzyny, dodaj jajka i gałkę muszkatołową. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zagęść ją bułką tartą. Dodaj marchewki pokrojone w grubą kostkę. Włóż pasztet do formy posmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą. Skrop oliwą. Piecz godzinę w 150 stopniach.

 

Ryba po grecku

(Po 9. miesiącu)

 

Składniki:

- filet z mintaja, dorsza lub pstrąga

- 2 marchewki

- pietruszka

- ćwierć selera

- kawałek białej części pora

- kilka krążków cebuli

- 2 pomidory bez skórki (z puszki)

- łyżka oleju rzepakowego

- odrobina pieprzu i słodkiej papryki

 

Wykonanie:

Cebulę posiekaj, pomidory pokrój na cząstki. Resztę warzyw obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Filet obsmaż na rozgrzanym oleju. Dorzuć warzywa, podlej wodą. Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ryba rozpadnie się na kawałeczki, a pomidory roztopią się na sos. Podawaj na ciepło lub zimno.

 

Pierogi z suszonymi śliwkami

(Po 12. miesiącu)

 

Składniki:

 

Ciasto:

- 30 dag mąki pszennej

-jajko

 

Farsz:

- 40 dag suszonych śliwek (bez konserwantów)

- łyżka miodu

 

Wykonanie:

Śliwki umyj, namocz na noc. Ugotuj (3-5 minut) w wodzie, w której się moczyły i odcedź. Śliwki wypestkuj, dodaj do nich miód i zmiksuj na gładką masę. Z mąki, jajka i szklanki wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je, wytnij szklanką kółka, nakładaj na nie farsz i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (3-5 minut).

 

Życzę smacznego Waszym pociechom i Wesołych Świąt :)

 

Przepisy zaczerpnięte z czasopisma "DZIECKO".

Komentarze

Brak komentarzy