• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka

Kotlety z jajek - wspomnienie z czasów przedszkola :-)

katiuszka|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Kotlety z jajek - składniki:

5 - 7 jajek ugotowanych na twardo
1-2 surowe jajka
bułka namoczona w mleku i odciśnięta
troszkę (np. 1 łyżkę) masła
sól
pieprz
ewentualnie inne przyprawy
zielenina (pietruszka
szczypiorek)
bułka tarta i tłuszcz do smażenia

Kotlety z jajek - sposób przygotowania: Jajka drobno posiekać lub wraz z bułką przepuścić przez praskę, czy maszynkę, wymieszać z przyprawami, surowym jajkiem, masłem i zieleniną, gdyby było za rzadkie dosypać można trochę tartej bułki (ale nie powinno być zbyt gęste jak np. z mięsa). Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami można i jakąś ostrzejszą surówką.

 

Komentarze

Brak komentarzy