• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jk1606

Bułeczki maślane mini i maxi :)

jk1606|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Skoro kochane prosicie to macie :)

Składniki

40g drożdży najlepiej miękkich

100g cukru

cukier waniliowy 2 żółtka

250g mleka ( najlepiej mierzyć miarką do mąki w ml wychodzi ok. 350ml)

500g mąki

70g miękkiego masła

1/2 łyżeczki soli

Przepis:

Do naczynia wkładamy drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i mleko i mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencje

Następnie dodajemy pozostałe składniki najlepiej w podanej kolejności i wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy na 30-40 min ( do wyrośnięcia. Ja pod koniec wkładam na ok. 3 min do lodkówki, żeby się lepiej i szybciej wałkowało)

Wykładamy ciasto i wałkujemy nie za cienko, ale w dwie różne grubości, żeby uzyskać różnej wielkości babeczki.

Wycinamy szklanką kółka i na środek kółeczka kładziemy nadzienie ( my dodałyśmy kostki czekolady mlecznej i konfiturę truskawkową) i zlepiamy i formujemy babeczki ( ciasto nie może być za cienkie, bo nadzienie będzie wypływac)

Wkładamy do ciepłego piekarnika i pieczemy 20-25 min w temp. 180-200 st. ( ja piekę 25min w 180st)

Przed włożeniem do pierkarnika można posypać bułeczki kruszonką lub po wyjęciu cukrem pudrem lub innymi polewami ( próbowałam z truskawkową i też super smakują)

oto efekt

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 4 z 4.

(2014-11-25 13:45) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asia1989

asia1989

dzięki za przepis :) jak tylko uda mi się znaleźć chwilę czasu to spróbuję :)