Potrzebuje prostego i dokładnego przepisu na lassange :-) mamatomcia23 |
2015-03-03 00:13
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

J.w:-) Nigdy nie orobilam tego i chciała bym sie nauczyć.

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

4

Odpowiedzi

(2015-03-03 08:46:02 - edytowano 2015-03-03 08:47:36) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
priceless
Farsz mięsny:
500g wołowiny mielonej
2-3 cebule posiekane w kostkę
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 małe puszki pomidorów krojonych
Ewentualnie koncentrat do smaku jeśli uważasz, że jest za mało pomidorowo
oliwa z oliwek
sól pieprz oregano/bazylia/tymianek lub po prostu zioła prowansalskie wg własnego smaku, ale musi być wyczuwalne
W garnku rozgrzej oliwę na to wrzuć czosnek pozwól mu pod wpływem ciepła uwolnić aromat na to wrzuć mięso chwilę podsmaż, dodaj cebulę sól pieprz i pozwól odparować trochę wodzie z tych składników. Dodaj pomidory i gotuj wszystko od czasu do czasu mieszając ok 30min. Na koniec spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw brakujące smaki.
Sos beszamel:
ok 1/3 kostki prawdziwego masła rozpuść w garnku
do tego dodaj mąki aby uzyskać konsystencję gęstej zasmażki
Powstała zasmażkę zalej mlekiem ok.3/4l ale nie wlewaj od razu całości tylko cały czas mieszając sprawdzaj gęstość sosu aż do zagotowania(musi mieć konsystencję gładkiego,bardzo gęstego sosu)
Gorący sos dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Dodatkowo parmezan lub mozzarela w ilości jakiej kto lubi..

Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, na dno wyłóż trochę sosu mięsnego na to warstwę makaronu do lazanii(przeczytaj na opakowaniu i kup taki który nie wymaga wcześniejszego gotowania), sosu mięsnego i beszamel oraz ser. Ułóż tak min 3 warstwy, a na wierzch posyp serem i wylej na niego sam sos beszamel żeby się ładnie zapiekł na złoto i utworzył taką chmurkę z serem w czasie pieczenia. Piekę ok. 1h 190 stopni na grzałce góra i dół na środkowej prowadnicy piekarnika, a potem jeszcze ok. 20 min stoi w ciepłym piekarniku. Pieczenie musisz sobie dopasować w zależności jak ci grzałka z góry daje żeby nie była spalona a złocista ;)

Podobne pytania