Pytanie dotyczące karmienia - gluten. aga5150 |
2013-06-27 15:58
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Co jakiś czas pojawia się pytanie o wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Może mi ktoś wyjaśnic o co z tym chodzi? Mi nikt jak urodziłam Michała o żadnym glutenie nie mówił, więc to dla mnie nowość :) Może i głupie pytanie, ale co tam.

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

6

Odpowiedzi

(2013-06-27 16:00:05) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
poducha
pojebana sprawa z tym glutenem... racja:)
(2013-06-27 16:22:42 - edytowano 2013-06-27 16:23:03) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita
No to juz masz sprawe z glowy, bo wychodze z zalozenia ze juz dawno gluten wprowadzilas, wcale o tym nie wiedzac;) Gluten wystepuje w zbozach i wielu ludzi go nie toleruje, pewnie slyszalas o produktach bezglutenowych?Teraz sa takie zalecenia, zeby troszke glutenu wprowadzac juz ok 5-6 m-ca zycia,( np troszke kaszy manny do mleka) wtedy prawdopodobieństwo, ze dziecko pozniej bedzie mialo alergie na gluten jest mniejsze. Kiedys zalecenia byly takie zeby nie dawac produktow zawierajacych gluten do roku czasu. Kasza kukurydziana i kleik ryzowy nie zawieraja glutenu.
(2013-06-27 16:23:51) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
silver20
Po 5 mscu wprowadza się gluten żeby zapobiec celakii czy jakoś tak gluten mamy we wszystkim w chlebie, kaszy, kukurydzy i podobno jak zacznie się wprowadzać niemowlakowi to zapobiegnie to alergii i tej celakii ( coś takiego :)) w przyszłości
(2013-06-27 16:28:09) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita
Po 5 mscu wprowadza się gluten żeby zapobiec celakii czy jakoś tak gluten mamy we wszystkim w chlebie, kaszy, kukurydzy i podobno jak zacznie się wprowadzać niemowlakowi to zapobiegnie to alergii i tej celakii ( coś takiego :)) w przyszłości
nie, w kukurydzy nie ma, tutaj jest napisane gdzie NIE MA glutenu

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten

Podobne pytania