ciastka lub chleby przepisy bezglutenowe tusia313 |
2011-12-23 07:21
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

bez maki zytniej ani przennej bez masla i bez jaj... macie jakis przepis bo moj synek jest juz na maksa znudzony ;/

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

3

Odpowiedzi

(2011-12-24 00:10:19 - edytowano 2011-12-24 00:22:57) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi
Wafle gryczane
100g maki gryczanej
2 lyzki \'z gorka\' maki ziemniaczanej lub kukurydzianej
szczypta soli
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 ml wody lub mieszanki wody i dozwolonego mleka
1 lyzka syropu ryzowego lub daktylowego lub fruktozy

Wszystkie skladniki mieszac, zostawic na 10 minut. Przy sredniej temp. piec 5
minut w gofrownicy.


Mufinki czekoladowe
100g masla sklarowanego
1 lyzka musu migdalowego lub z Cashew
100g fruktozy lub czegos innego do slodzenia
szczypta soli
50g maki kukurydzianej
50g maki jaglanej
50g maki gryczanej
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
woda mineralna gazowana

Wszystkie skladniki oprocz wody dobrze mieszac mikserem, potem dodac wode.
Ciasto ma byc plynne jak ciasto biszkoptowe. Dac ciast do foremek na mufinki, i
najlepiej od razu piec przy 200 stopni 30 minut.

Babka piaskowa
250g maki kukurydzianej
50g skrobii kukurydzianej
100g masla
1 miekki banan lub inne owoce suszone, namoczone i rozdrobnione
3 lyzeczki syropu ryzowego lub fruktozy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
250ml dozwolonego mleka lub wode
Dla ciemnego ciasta dodatkowo:
2 lyzeczki kakao
1 lyzeczka fruktozy
50 namoczone i zmiksowane z woda rodzynki

Wszystkie skladniki mieszac. Podzielic ciasto i do jednej czesci dodac skladniki
dla ciemnej czesci ciasta, dobrze mieszac. Nie za wysoka foremke natluszczac i
posypac kasza kukurydziana. Wlozyc jasne ciasto, potem na niego ciemne ciasto.
Widelcem mieszac obie masy ryzujac spirale. Piec w nagrzanym piekarniku przy 200
stopni 20-30 minut.

Z ciemnego ciasta mozna robic czekoladowe mufinki. Piec w foremkach na mufinki


Baranek
250g maki kukurydzianej
50g skrobii kukurydzianej
szczypta soli
100g plynnego masla
2 lyzeczki proszku do pieczenia
250ml dozwolonego mleka lub czegos mlekopodobnego
1 miekki banan

Maki mieszac z proszkiem do pieczenia, dodac wszystkie pozostale skladniki i
mieszac.Ew. potrzebne jest wiecej lub mniej skrobii. Natluszczac foremke maslem,
posypac platkami jaglanymi lub kasza kukurydziana, za nim wlozymy ciasto. Piec w
35-45 minut przy 180 stopni. Po pieczeniu zostawic w foremce na ochlodzenie.
Posypac cukrem puder lub maka gryczana.

Aby uzyskac ciemnego baranka trzeba namoczyc 50g rodzynek, zmiksowac i
rozdzrobnic je razem z woda, dodac 2 lyzki kakao i 1 lyzke fruktozy. To wszystko
nalezy dodac ciast i piec jw.

Ciasto owocowe
100g rodzynek
100ml wody
100g maki kukurydzianej
50g masla
szczypta soli
1 lyzka karobu
100g maki sojowej
100g maki ryzowej

Nadzienie:
3 lyzki rodzynek
350g jablek
350g gruszek

Rodynki namoczyc w wodzie 3-4 godziny. Wode w ktorym moczyly sie rodzynki,
wieksza czesc rodzynek, maslo i mieszanke mak i karobu mieszac i ugniatac ciasto
i zostawic 1/2 godziny przykryte w chlodnym miejscu. Natluszczac okragla
foremke, wgniatac ciasto, i zrobic brzego o wysokosci 2 cm. Pokroic jablka i
gruszki, mieszac z pozostalymi rodzynkami (ok. 3 lyzki), i polozyc na ciasto.
Piec ok. godzine przy 175 stopni w nagrzanym piekarniku.


Ciasteczka
150g masla
100g maki ziemniaczanej
50 maki sojowej
100g maki gryczanej
szczypta soli
100g mielonych migdalek
4 lyzki zmikoswane namoczone suszone owoce z odrobina wody po namoczeniu

Mieszac maki i mielone migdaly w misce. W innej misce ubic maslo do piany, dodac
powoli mieszanke z maki i migdalow. Na koniec dodac owoce, ugniatac ciasto i
zostawic na jakis czas w chlodnym miejscu.
Chlodne ciasto rozwalkowac na posypanej maka powierzchni, grubosc ok. 0.5cm,
zrobic ciasteczka. Powierzchnie ciasteczek posmarowac slodka masa (np. fruktoza
ieszane z woda), mozna polozyc polowki migdalow, suszone namoczone owoce. Piec
cisteczka przy 200 stopni 15-20 minut

Mozna uzywac inne rodzaje mak.


Rogaliki
80g zimnego masla
50g mielonych migdalow
50g maki sojowej
80g maki kukurydzianej
60g skrobii ziemniaczanej
80g zmiksowane wraz z woda namoczone owoce suszone
3 lyzki wody
4 lyzki mielonych migdalow

Mieszac maslo i migdaly, dodac maki, wode i owoce. Zrobic gladkie ciasto,
uformowac kule. Zostawic godzine w lodowce.Uformowac rolki o dlugosci ok. 7cm i
grubosci 1cm, zrobic rogaliki. Obtaczac mielonymi migdalkami. Polozyc na blache
na papier do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku przy 180 stopni 15 minut.


Ciasto kukurydziane
150g maki kukurydzianej
6 jajek
150g cukru
1/2 laski wanilii
100g masla
lyzeczka proszku do pieczenia
3-4 lyzki platkow migdalowych
sol
tluszcze i kasza kukurydziana

Maslo roztopic i ostudzic. Forme do pieczenia natluscic i posypac kasza.
Oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z cukrem oraz szczypta soli na
puszysta mase. Laske wanilii przekroic wzdluz, wyskrobac miazsz i dodac do
utartych zoltek. Make kukurydziane przesiac z proszkiem do pieczenia wprost do
masy zoltkowej i wymieszac. Wlac ostudzone maslo i ponownie wymieszac.
Na koniec ciasto delikatnie polaczyc ze sztywna piana z bialek. Ciasto przelozyc
do formy, powierzchnie wyrownac i posypac platkami migdalowymi.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Przed wyjeciem sprawdzic drewnianym
patyczkiem, czy ciasto jest suche, czyli dobrze upieczone.



W przypadku wafli: gofrownice nie nalezy otwierac podczas pieczenia. Wafle
bezglutenowe potrzebuja nizsza temperature i troche dluzszy czas pieczenia.
Wafle sa dobre, gdy dobrze odchodza.


Niestety w wiekszosci jest maslo. Ale maslo mozna zastapic czym innym. oto link:
http://zdrowie.onet.pl/porady-ekspertow/czym-zastapic-maslo,1,4796767,artykul.html

:) Ja sama kiedys bylam bezglutenowa (jakos do 7 roku zycia) i mama moja stawala na glowie robiac cos dobrego. Przepisy dostalam od niej (mowila ze znalazla w sieci, wiekszosc z tego juz kiedys robila i moze kiedys mi sie przydadza) Pozdrowka

(2011-12-24 00:12:01 - edytowano 2011-12-24 00:22:40) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi
MAm nadzieje, ze pomoglam ;)
(2011-12-24 11:35:17) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
tusia313
DZIEKUJE * tuz po swietach zabieram sie za tworzenie :)

Podobne pytania