co pierwsze podać dziecku które skończyło 4 miesiące i jest karmione piersią i mm przecier z marchewki z dodatkiem masła czy soczek owocowy? dianita22 |
2011-10-04 09:09
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

8

Odpowiedzi

(2011-10-04 09:17:20) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izzi
Z tego co wiem, masła tak wcześnie się nie daje, bo jest wyrabiane z mleka krowiego.
Ja bym dała najpierw jabłuszko, chyba że masz marchew ze sprawdzonego źródła, bo ta bazarkowa lubi uczulać.
(2011-10-04 09:23:39) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sea29
popieram..pierwsze powinno byc jabluszko...
(2011-10-04 09:28:17) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dianita22
masła nie? na a w schematach zywieniowych piszą że przecier jarzynowy powinin byc z dobrej jakosci masłem lub oliwą z oliwek
(2011-10-04 09:35:15) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izzi
masła nie? na a w schematach zywieniowych piszą że przecier jarzynowy powinin byc z dobrej jakosci masłem lub oliwą z oliwek
Pierwsze słyszę, ale nawet jeśli założymy, że dodamy do przecieru masło, to i tak zanim wprowadzimy warzywa, dziecko będzie starsze. A jak go coś uczuli i nie będziemy wiedzieć co, to rozszerzanie diety się spowolni.
Ja nie robiłam zupek jarzynowych po 4 miesiącu i jakoś wydaje mi się nierealne by tak wcześnie do nich dojść. A masło myślałam że po 6 m-cu, ale tabelka mówi że po 5
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/173-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-5-miesiac-zycia.html
(2011-10-04 09:39:40) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sea29
mój juz od 2 tygodni zjada zupki i deserki ale najpierw dostał jabłuszko,pózniej banana,nastepnie marchewke,ziemniaczka z marchewka,ziemniaczka z dynia...i tak co 2 dzien cos nowego...a po soczku jabłkowym zwrócił...wiec narazie zostajemy przy wodzie i herbatkach...
(2011-10-04 09:57:34) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ellacatalina
Ja nie dawalabym jeszcze nic. Jestem zwolenniczka karmienia piersia cale 6 m-cy (minimum) bez dokarmiania. Rozszerzanie diety po ukonczeniu przez dziecko 6. m-ca zycia.

Ale oczywiscie zrobisz, jak uwazasz.

Przecier z marchewki jest ok. Zamiast maselka do warzywnych przecierow lepiej dodawac olej rzepakowy i odrobine soku pomaranczowego. Dodatek oleju ulatwia przyswajanie niektorych witamin (rozpuszczalnych tylko w tluszczu) dodatek soku to wit. c, ktora ulatwia przyswajanie zelaza.

Owoce, kaszki... podawalabym pozniej. Zaczynalabym od warzyw. ;)
(2011-10-04 10:04:17 - edytowano 2011-10-04 10:05:23) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ellacatalina
Moim zdaniem ciekawe... :)

Cytuje ze strony http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2588721.html na temat KIEDY ZACZAC ROZSZERZAC DIETE...

\"Nie wcześniej niż w siódmym miesiącu życia (jeśli dziecko karmione jest piersią) lub piątym (jeśli jest karmione butelką).

WHO, Amerykańska Akademia Pediatrii i europejskie towarzystwa pediatryczne są zgodne - z rozszerzaniem malucha nie można się spieszyć. Wszystkie jego potrzeby przez pierwsze pół roku zaspokaja mleko matki. Potrawy o konsystencji innej niż płynna można wprowadzać, gdy dziecko już pewnie siedzi, jest zainteresowane tym, co jedzą inni, potrafi wkładać przedmioty do buzi i traci odruch wypychania językiem (przydatny przy ssaniu).\"


I dalej... OD CZEGO ZACZAC...

\"Ja radziłbym zaczynać od papki jarzynowej. W Polsce najczęściej pierwszą papkę przyrządza się z marchewki. Jest wielce prawdopodobne, że dziecko zaciekawi jej intensywny kolor i słodkawy smak. Jeśli marchewka będzie mu smakować, po dwóch, trzech dniach można dodać do niej następne warzywo (np. seler albo ziemniak), a pod koniec tygodnia - łyżeczkę mięsa ugotowanego osobno.

Warto zacząć od warzyw korzeniowych (selera, marchewki, pietruszki, buraka, białej rzodkwi) i dyniowatych (dyni, cukinii, patisona, kabaczka). Te jarzyny rzadko uczulają, podobnie jak ziemniaki, które też warto wprowadzać na początku. W pierwszych zupkach powinno się raczej unikać warzyw, które mogą powodować uczucie wzdęcia: porów, cebuli, kapusty\".

Pozdr. :)

Podobne pytania