jak robicie bigos? od a do z kajtusia987 |
2014-12-22 17:00
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

bede wdzieczna za sprawdzone przepisy :)

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

7

Odpowiedzi

(2014-12-22 17:12:32) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
otoja666
odsączam kapustę z soku i płuczę pod bieżącą wodą. Wrzucam do gara,zalewam wrzątkiem tak ok.300ml. Zalezy ile tej kaspusty jest. Dodaję liść laurowy,dwie garście suszonych sliwek, garśc rodzynek i wędzonej szynki ewentualnie kiełbasy. Wszyystko gotuje na małym ogniu az kapusta zmieknie.Doprawiam sola i czarnym pieprzem.
(2014-12-22 18:02:24) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asia1989
ok 2kg kapusty kiszonej kroję żeby była drobna, gotuję aż będzie miękka, w osobnym garnku gotuję posiekaną białą kapustę ok 1/2 główki chyba, że jest mała to wtedy całą. W czasie kiedy gotują się obie kapusty kroję piersi na kawałki i smażę oraz mięso gulaszowe, oba mięsa przyprawiam wegetą i przyprawą do gulaszu. I podsmażam też 2-3 kawałki kiełbasy czosnkowej obranej ze skóry. Jak mam już wszystko miękkie przekładam do wielkiego garnka (kapusty nie odcedzam tylko wlewam z tą wodą, której i tak nie ma za dużo bo wyparuje w czasie gotowania) i gotuję na bardzo małym ogniu. Wrzucam liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję tak około 2h i na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję cały koncentrat pomidorowy i zagęszczam wodą z mąką. Palce lizać, wielki garniec starcza ledwie na 3-4 dni :D
(2014-12-22 18:49:32) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena
To i po migrenowemu ;) :
Kapustę kiszoną opłukuję, gotuję z grzybami suszonymi namoczonymi, liściem laurowym, zielem angielskim owocem jałowca i pieprzem w ziarenkach.
Surową kapustę kroje i gotuję, solę gotującą się.
Mięso typu łopatka, szynka i pierś z kurczaka kroję i gotuję z zielem angielskim i liściem laurowym, jeśli na bogato to gotuję tez boczek.
Cebulę podsmażam na smalcu, potem kiełbasę. Podsmażam też pieczarki.

Kiedy wszystko jest miękkie łączę ze sobą w wielkim oczywista garze. Kapustę kiszoną najpierw bez wody ( ale wodę zostawiam żeby potem ewentualnie sobie dolać do smaku), potem kapustę normalną, cebulkę pieczarki, kiełbaskę, mięsiwo wyciągam z wody i dodaję do gara, mieszam wszystko i potem dolewam sobie trochę wywaru spod mięsa, trochę wody spod kapusty, dodaję powidła śliwkowe lub namoczone pokrojone śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotuję to przez chwilę.


Lubię ten bigos bo nie jest zbyt tłustawy a naprawdę smaczny.
(2014-12-22 18:54:14) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2
Jak już robię to taki ogromny gar. 3-3,5 kg kapusty kiszonej i główkę świeżej. Kiszoną obgotowuję, odciskam, powtarzam czynność. Szatkuję świeżą do gara i zalać wodą żeby zakryć kapustę ( później można dolać) Liść laurowy, ziele angielskie, suszone śliwki, ok. 1 kg kiełbasy(kroję w półksiężyce), z 1,5 kg łopatki, karkówki ( w zależności co mam, kroję w kostkę), kiełbasę i mięso obsmażam, kawałek boczku wędzonego, który również jest skrojony w kostkę też wrzucam na patelnię. Podsmażone rzeczy lądują do gara. Do tego grzyby suszone obgotowuję i też dodaję. Do tego koncentraty pomidorowe. Od 4 do 6 w zależności ile jest kapuchy i mięcha. Doprawiam solą i pieprzem ( czasami dodaję szklankę wina czerwonego jeżeli akurat mam) Gotuję wszystko na małym ogniu nawet 5h czasami.

Podobne pytania