kochane prosze o przepis na ciasto z orzechami wloskimi asiorek866 |
2012-10-22 19:38
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

6

Odpowiedzi

(2012-10-22 19:53:16) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
szynszylka
jutro popołudniu wpiszę, bo teraz nie chce mi się szukać, ale mam przepis na przepyszne ciasto ;)
(2012-10-22 20:25:10) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
lilus88
CIASTO JESIENNE
Składniki:

1 i 1/3 szkl mąka pszenna,
1 opakowanie budyń czekoladowy,
3/4 szkl cukier,
1 szt jajko,
1/2 szkl śmietana 18 proc,
1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
pół kostki masło,
ok 1kg obranych i pokrojonych antonówek jabłka,
2 łyżki miód,
ok 30 dkg orzechy włoskie pokruszone,
10 dkg cukier,
100 g masło,


Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę , proszek do pieczenie i budyń
przesiać przez sito. Masło (pół kostki) utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, Dodać jajko ,
zmiksować.
dodawać powoli śmietanę i suche składniki. Ciasto jest gładkie dość kleiste i gęste.
Tortownicę 26 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć ciasto i delikatnie rozsmarować. Piec ok 35 min w 200 stopniach w termoobiegu.

masa jabłkowa
W tym czasie pokrojone jabłka przesmażyć z cukrem wg uznania. Ciepłe jabłka przełożyć na
podpieczony spód ciasta.

Masa orzechowa
W rondelku rozpuścić 100 gram masła, z 2 łyżkami miodu i 10 dkg cukru, dorzucić połamane
orzechy włoskie. wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka.

Całość z orzechami zapiec jeszcze 15 min w termoobiegu na 180 stopni. Przed otworzeniem
tortownicy należy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie.
(2012-10-23 16:48:43) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
szynszylka
- 110g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki (45g) cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 225g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115g miękkiego masła
- 115g cukru
- 3 jajka
- 350ml (380g) śmietany 12%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- cukier puder do posypania

W małej misce wymieszać orzechy, cukier i cynamon.
Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W dużej misce przez ok. 2 minuty miksować masło i cukier.
Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, za każdym razem ubijając na gładko.
Miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę na trzy razy na zmianę ze śmietaną.
Dobrze połączyć i dodać esencję waniliową.
Do nasmarowanej formy do tarty przełożyć 1/3 ciasta i równo rozprowadzić.
Posypać połową kruszonki orzechowej.
Przykryć kolejną 1/3 ciasta i posypać resztą kruszonki.
Przykryć ją pozostałym ciastem i wygładzić wierzch.
Piec przez 50-55 minut w temperaturze 180 st. C.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Podobne pytania