odnośnie pyt o wątróbke:) majka1987gno |
2012-04-14 23:42
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

hej założyłaś sąde a ja ci odpowiem normalnie. można nawet jest zalecana dlatego że zawiera duże ilości żelaza!!! także życzę smacznego:)

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

6

Odpowiedzi

(2012-04-14 23:59:24) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
maga106
Owszem, można jednak nie więcej niż raz w tygodniu ponieważ wątróbka zawiera również dużo witaminy A której przedawkowanie może być bardzo niebezpieczne dla dziecka.W codziennej diecie zazwyczaj przyjmujemy odpowiednią ilość tej witaminy dlatego z wątróbką nie należy przesadzać.

A to znalazłam w poradniku żywienia dla przyszłych mam:


Jeśli zaś na początku ciąży zjadłaś wątróbkę, czy musisz się teraz niepokoić? Zaleca się kobietom w ciąży, aby przynajmniej przez pierwsze trzy miesiące zrezygnowały ze spożywania wątróbki, ponieważ zawiera ona duże ilości witaminy A. Przy spożywaniu produktów zawierających wątróbkę, takich jak wątrobianka czy pasztet z wątróbki, powinnaś być raczej wstrzemięźliwa. przy normalnym odżywianiu się zapotrzebowanie na witaminę A jest wystarczające. W zasadzie przedawkowanie witaminy A nie jest możliwe - z jednym wyjątkiem - zdarza się, że jedna porcja wątróbki może zawierać bardzo dużą ilość witaminy A, zależy to od składu pokarmu zwierzęcia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach i w przypadku przedawkowania nie jest wydalana z moczem, tylko jest magazynowana w organizmie. tak więc nie jest konieczne dodatkowe dostarczanie dawek tej witaminy, która przy dużych ilościach może być niekiedy szkodliwa. jeśli jednak zjadłaś porcję wątróbki, a nie robisz tego regularnie, nie masz jeszcze powodu do niepokoju.

Irmina Szadkowska
www.miastodzieci.pl
(2012-04-15 00:02:11) cytuj
Ja zaznaczyłam odp nie. dlaczego? Bo całą ciążę słyszałam nie jedz wątróbki bo ma dużo witaminy A która może zaszkodzić itp. Uważam osobiście że w ciąży można wszystkiego ale z umiarem...
"Stałym składnikiem diety w okresie ciąży powinna być wątróbka.
NIEPRAWDA. Kiedyś wierzono, że wątróbka ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego korzystnie wpływa na rozwijający się organizm. Dziś raczej się ją odradza, gdyż zawiera też bardzo dużo witaminy A, jej przedawkowanie zaś może powodować wady płodu.
Jeśli ktoś lubi wątróbkę, od czasu do czasu może sobie na nią pozwolić. Na pewno natomiast nie ma sensu objadać się nią „dla dobra dziecka".
http://ciazaporod.pl/ciaza_ciaza_i_dieta_artykul,1126.html?print=1
(2012-04-15 00:08:14) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anna89
Dzięki śliczne za odp mi lekarz osobiscie nie polecał byłam w szoku bo wiem że jest zdrowa. Moja mama zaniemowiła jak jej powiedziałam bo w ciąży jak i ze mną tak i z moim bratem jadła wszystko i jesteśmy zdrowi. Mam ochotę i to niesamowitą i chyba sobię zrobię upewnie się tylko że jest dobrze wysmażona :) Pozdrowionka :p
(2012-04-15 00:11:49) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
justmee
Wątróbka w ciąży może zaszkodzić dzidzi gdyż ma dużo witaminy A. Dlatego nie zaleca się konsumowania wątróbki przez ciężarne.
(2012-04-15 00:32:30) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anna89
Znowu mam mieszane uczucia dla świętego spokoju zapytam się tescia jest lekarzem.
(2012-04-15 11:27:20) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marjah
Można zjeść ale z umiarem. Bez przesady, jak sobie usmażysz raz na jakiś czas to nie zaszkodzisz, ja jadłam około 10tyg i to duze ilości i maly się rozwija ;))

Podobne pytania