Jak robić zupki samej dla niemowlaka? lilidel |
2014-06-24 08:00
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Witam wszystkie Mamusie.
Mój synek skończył 6 miesięcy. Od 4tego podaję mu zupki już i deserki bo jest na butelce. Do tej pory kupowałam obiadki gotowe ale z tego względu, że robi się mi co raz bardziej krucho z pieniędzmi to postanowiłam, że zaczne sama może robić mu papki. Pora też dobra bo są młode warzywa. Mam do was 3 pytania odnośnie tematu.

Gdzie kupujecie warzywa by były jak najzdrowsze i bez większej chemii?
Jak przyrządzić taką papkę?
I czy można zrobić więcej i ją przechowywać w słoiczkach? Jak długo?

Z góry dziękuję za pomoc. :)

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

3

Odpowiedzi

(2014-06-24 11:32:08) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asuna
gotujesz marchewke blendujesz i gotowe;D a jak nie masz blendera to przez sitko przetrzyj. co do warzyw wszystko to chemia nawet te ze "zdrowego"sklepu (wiem bo mam tam wtyke;p). moze warto zrobic sb mini ogrodek na balkonie badz na dzialce. a jesli chodzi o przetrzymywanie to jak niespasteryzujesz to max 2 dni.
(2014-06-24 13:26:42) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
1984jk
Warzywka od samego początku dostajemy od rodziców z działki, sporadycznie kupuję mrożone. Nie przechowuję, jak robię to góra na 2 dni - jeden dzień po prostu stoi w lodówce. Może przyda Ci się ta stronka z przepisami:
http://rodzicewkuchni.blogspot.com/search/label/po%2004%20miesi%C4%85cu
(2014-06-24 15:05:26) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
nowaja
Robilam 1 wywar np na kurczaku i marchewce i lalam do pojemnika po czym dodawałam np brokuly i blendowalam, do kolejnego np koncentrat pomidorowy i ryz i blendowalam. Próbowałam soiki gotowac by zassaly nakrętki ale z różnym skutkiem wiec zamrażalam i mialak obiady na tydzien

Podobne pytania