Kwasy Omega 3 w ciąży miko9009 |
2011-12-28 18:00
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Słuchajcie dziewczyny, mam teściową pielęgniarkę, która słyszała, że nowym i polecanym trendem jest zażywanie w ciąży kwasów Omega 3. Jak się na to zapatrujecie? Warto, czy lepiej dać sobie spokój?

TAGI

ciąża

  

omega3

  

zdrowie

  

17

Odpowiedzi

(2011-12-28 19:43:37) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
pauliiinus
ta pediatra mojego malego wlasnie opowiedziala mi taka historie tez mamy jej malych pacjentek, ze kobieta pierwsze dziecko urodzila w 25tc, a juz kolejna z blizniakami zazywajac omegamed pregna donosila ciaze blizniacza do 38tc:)
(2011-12-28 20:45:50) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agix76
Moim zdaniem warto. Ja brałam Prenatal DHA, biorę go zresztą do tej pory, bo karmię małą piersią. A i nie brałam ich od początku ciąży bo tak gdzieś do 16 tygodnia jadłam bardzo dużo rybek i moja lekarka stwierdziła że to wystarczy.
(2011-12-28 20:46:52) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ula24
Ja brałam PREGNA PLUS z kwasami omega od 12 tyg, ostatnio byłam w aptece i chciałam kupic Prenatal ale nie mał tych kwasów, pani farmaceutka powiedziała, że one są najważniejsze w pierwszych 3 miesiącach bo wtedy rozwija się kora mózgowa ale oczywiscie warto brac je aż do końca więc spokojnie od połowy ciąży możesz zacząc:)
(2011-12-28 22:13:03) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
hania22
Ja biorę Pharmaton Matruelle i tam jest Omega 3(DHA)
(2014-02-25 14:42:07) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
justine34
Ja w pierwszej ciąży brałam Pharmaton, ale jeśli chodzi o trendy to chyba się zmieniają na rzecz bardziej naturalnych, bo teraz mój lekarz zalecił mi tylko kwas foliowy, a resztę brać z jedzenia, tylko dbać o zróżnicowanie diety. Omega 3 można brać z siemeinia lnianego, tylko trzeba je samemu mielić, żeby się cennych wartości z niego nie pozbyć, no i oczywiście jeść nie później niż cztery dni po zmieleniu i odpowiednio przechowywać. Bardzo cennym źródłem jest też olej lniany, ale z racji tego, że trzeba go przechowywać w lodówce i szybko zjeść, wybieram raczej mieszankę rzepakowo-lnianą goldendrop. Warto też zwrócić w tym miejscu uwagę na to, że zwykły olej rzepakowy jest też cennym źródłem omega 3, znacznie lepszym niż przereklamowana oliwa z oliwek. Ryby, zwłaszcza makrela atlantycka, łosoś czy nawet zwykły tuńczyk są oczywiście cennym źródłem omega3, ale tak jak wspomniała Ellacatalina, można je w czasie przygotowania pozbawić tej właściwości. Ja jeszcze czasem zjadam tofu, orzechy włoskie i pestki dyni jako uzupełnienie mojej ciążowej diety specjalnej  Pozdrawiam wszystkie mamy czekające na swoje Słoneczka!

Podobne pytania