Słuchać lekarza czy robić tak jak uważam ? mama92 |
2013-04-16 10:47
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Byliśmy dzisiaj u lekarza i powiedziałąm jej że zaczęliśmy wprowadzać gluten ( kaszka manna z nestle ) a ona mi na to że na gluten jeszcze za wcześnie ;/ przecież mały skończył juz 4 miesiące zaczął 5 miesiąc i jest karmiony piersią i wszędzie pisze że to najlepsza pora na podanie glutenu ..

I jeszcze jedno

myślałam żeby podawać deserki zupki za miesiąc jak mały zacznie 6 miesiąc ( książkowo przy karmieniu piersią) a ona żeby mu już teraz podawać a co najdziwniejsze powiedziała żeby zacząć od jabłuszka i owoców a potem dopiero marchewka i inne warzywka... a mi się wydaje że na odwrót ...

No i teraz sama nie wiem ...

A jak to u was było???

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

12

Odpowiedzi

(2013-04-16 11:07:01) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marcelka089
co do glutenu się zgadzam. ja wszędzie czytałam, że nie wcześniej niż 5,5 mc-a i nie później niż po skończeniu 6 miesięcy i tak też zrobiłam.

jeśli chodzi o to co i kiedy w diecie dziecka, to zdecydowałam sama. zaczęłam właśnie od warzyw. moja lekarka np. mówiła, żeby po tygodniu od rozpoczęcia rozszerzania diety wprowadzić mięsko, co zrobiłam znacznie później, że można cebule już podać, a nie podałam do tej pory, że wołowina nie jest polecana dla dzieci, a ja właśnie mam zamiar podać małemu cielęcinę.
(2013-04-16 11:17:51) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983
Jeżeli karmisz tylko piersią to powinnas się jeszcze wstrzymać z rozszerzeniem diety. Przy kamieniu piersią niektórzy pediatrzy zalecają zacząć najpierw od owoców-tez to osłyszałam,natomiast ja wyprowadzilabym najpierw marchewke potem jabłko,a następnie połączenie tych składników,ppzniej marchewke z ziemniakiem itd,natomiast gluten powinno się wprowadzać później,niektórzy zalecają w pomiędzy 8 a 10 miesiącem życia i tak naprawdę nie ma się co z tym spieszyć. Ponadto kasza manna jest bardzo kaloryczna i tuczaca więc jeżeli dziecko prawidłowo przybiera na wadze to mnie ma potrzeby rozpychania żołądka kaszkami. Powinnas zresztą jeżeli już tak bardzo chcesz zacząć od delokatniejszych rzeczy -kleikow krzyżowych czy kukorudzianych a nie tak od razu z grubej rury serwować dziecku gluten w postaci manny
(2013-04-16 11:28:57) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993
młody jest na mm zaczęliśmy rozszerzać dietę gdy miał 3,5 miesiąca. Zaczęłam od warzyw dziecko lubi słodkie więc owoce tak czy siak polubi gorzej jest z warzywami, też bym jeszcze poczekała z wprowadzaniem glutenu, mój młody ma prawie pół roku i jeszcze się wstrzymujemy
(2013-04-16 11:40:04) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sylkaaaaaaaa
ja najpierw podałam jabłuszko, dopiero później marchewka. zreszta nasza lakerka też mówiła kiedyś żeby zacząc od jabłuszka
(2013-04-16 12:17:17) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mama92
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.

i z tym spotykam się wszędzie :P
(2013-04-16 12:44:02) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.

i z tym spotykam się wszędzie :P
Nie czytaj etykit, porad internetowych i nie patrz na to ze na półkach sklpowych znajdują się kaszki, na których widnije napis - po 5 badź po 6 miesiącu życia. Z glutenem nie ma co się spieszyć, kiedyś podawało się go szybciej natomiast teraz pediatrzy zalecają go nieco później. Zresztą jak sama widzisz - zadalas pytanie i nikt Ci nie napisał ze spokojnie mozesz juz zaczac podawać gluten. Pamiętaj ze to Twoje dziecko, wiec to w jaki sposób zacznisz rozszerzac dietę i od czego zaczniesz zależy tylko od Ciebie, jednakże weź pod uwagę, że organizm 4 miesięczengo dziecka nie jest jszcze gotowy do przyjmowania wszystkigo co jest zalcane według producentów (kazdy chce zbić na tym interes i o to w tym wszystkim głównie chodzi). Wprowadzaj wszystko stopniowo i z umiarem - to ze dziecko nie zareaguje ngatywnie na jakiś składnik, czy gluten nie oznacza ze nie odbije mu się to w przyszłosci jakimiś problemami żołądkowymi. Nie spiesz się tak z tym glutenem, zdążysz go jeszcze wprowadzić, rozpierdzielić małemu dziecku żołądek jest naprawdę prosto tylko dla własnego "widzi mi się" Do tej pory nie podawalaś kleików i chcesz od razu zaczac od kaszki...No ale to Twoje dzicko wiec sama podejmujesz decyzje.
(2013-04-16 13:15:34) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
arletka1991
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.

i z tym spotykam się wszędzie :P
ja się do tego zastosowalam i tez jako pierwszy podalam gluten w postaci kaszki mannej mlecznej z nestle.
Podawalm to przez 5 dni, a potem wprowadzilam marchew (ale mala nie za bardzo ja lubila) przez 5 dni, kolejno jablko 5 dni, nastepnie jablko z dodatkami : z ruszka, brzoskwinia, morela, jagoda, marchewka - kazdy pojedynczy nowy skladnik przez przez 5 dni, potem marchew-ziemniak, marchew-ziemniak-pietruszka i owoce 3składnikowe, np. jablko-brzoskwinia-winogrona.
Rób, tak jak Ty uwazasz, bo tak bedzie najlepiej moim zdnaniem ;)
(2013-04-16 15:35:35) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mama92
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.

i z tym spotykam się wszędzie :P
Nie czytaj etykit, porad internetowych i nie patrz na to ze na półkach sklpowych znajdują się kaszki, na których widnije napis - po 5 badź po 6 miesiącu życia. Z glutenem nie ma co się spieszyć, kiedyś podawało się go szybciej natomiast teraz pediatrzy zalecają go nieco później. Zresztą jak sama widzisz - zadalas pytanie i nikt Ci nie napisał ze spokojnie mozesz juz zaczac podawać gluten. Pamiętaj ze to Twoje dziecko, wiec to w jaki sposób zacznisz rozszerzac dietę i od czego zaczniesz zależy tylko od Ciebie, jednakże weź pod uwagę, że organizm 4 miesięczengo dziecka nie jest jszcze gotowy do przyjmowania wszystkigo co jest zalcane według producentów (kazdy chce zbić na tym interes i o to w tym wszystkim głównie chodzi). Wprowadzaj wszystko stopniowo i z umiarem - to ze dziecko nie zareaguje ngatywnie na jakiś składnik, czy gluten nie oznacza ze nie odbije mu się to w przyszłosci jakimiś problemami żołądkowymi. Nie spiesz się tak z tym glutenem, zdążysz go jeszcze wprowadzić, rozpierdzielić małemu dziecku żołądek jest naprawdę prosto tylko dla własnego "widzi mi się" Do tej pory nie podawalaś kleików i chcesz od razu zaczac od kaszki...No ale to Twoje dzicko wiec sama podejmujesz decyzje.
Kiedyś podawało się później a teraz zaleca się wcześniej :)
Kiedyś ok. 10 miesiąca a teraz tak jak napisałam wcześniej :)
(2013-04-16 15:36:55) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mama92
też raczej nie zrezygnuje tylko bd podawać w małych ilościach :) tym bardziej że małemu bardzo zasmakowało :)
(2013-04-19 16:17:40 - edytowano 2013-04-19 16:19:41) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ekspertnestle1
Mama92, zgodnie z obowiązującym schematem żywienia, wprowadzanie pierwszych posiłków uzupełniających (obiadki, zupki, deserki i kaszki) do diety dziecka karmionego piersią zaleca się rozpocząć dopiero po ukończeniu 6 miesiąca życia. Jeszcze przed rozszerzeniem diety, w 5. miesiącu życia dziecka, należy wprowadzić gluten. Przez 2 miesiące Maluszek powinien otrzymywać codziennie 2-3 g produktu glutenowego. Składnik ten możesz oczywiście wprowadzić za pomocą kaszki Nestlé mleczna manna. W tym celu 1 płaską łyżkę kaszki Nestlé rozpuść w niewielkiej ilości wody i podaj łyżeczką w trakcie karmienia piersią. Mleko mamy działa osłonowo i ułatwia tolerancję glutenu. Jeśli nie zaobserwujesz problemów z tolerancją glutenu, po 2 miesiącach możesz podawać ten składnik już w większych ilościach np. w postaci pełnej porcji kaszki zbożowej.

Jeśli chodzi o rozszerzanie diety, to zgodnie z obowiązującymi zaleceniami powinnaś rozpocząć je po ukończeniu 6 miesiąca życia dziecka. Pamiętaj, aby nowe produkty wprowadzać pojedynczo i stopniowo, nie częściej niż co 3-4 dni, dokładnie obserwując reakcję synka. Jako pierwsze, do diety Maleństwa najlepiej wprowadzić jednoskładnikowe przeciery warzywne, np. marchewkę. Pierwszego dnia podaj niewielką ilość produktu (2-3 łyżeczki) i dokładnie obserwuj reakcję dziecka. Jeżeli synek zaakceptuje nowy pokarm, następnego dnia możesz zwiększyć ilość do 4-6 łyżeczek. W ciągu ok. 3-4 dni Maluszek może zjeść pełną porcję produktu. Jeżeli dziecko dobrze przyjmie marchewkę, to dietę należy rozszerzyć o przeciery dwuskładnikowe, np. jabłuszka z marchewką, a następnie wprowadzić pierwszą prostą zupkę, np. Zupkę Jarzynową Gerber. Kolejną grupą produktów, którą powinnaś wprowadzić do diety dziecka są kaszki bezglutenowe, a także przeciery owocowe lub soki (do 150g dziennie). Pamiętaj, aby uważnie obserwować reakcję synka na nowe pokarmy. Pragnę jednak zwrócić uwagę na opinię lekarza. Być może rekomendacja dotycząca wcześniejszego wprowadzenia posiłków uzupełniających i opóźnienia wprowadzeniu glutenu do diety Twojego dziecka wynika z indywidualnych potrzeb Maluszka i jest wynikiem badania czy też obserwacji lekarskiej.

---
Ekspert. Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLE, a także kwestiami dotyczącymi żywienia dzieci. Zachęcamy do kontaktu z Centrum Informacji dla Rodziców. Adres e-mail oraz numer kontaktowy dostępne są naszych oficjalnych stronach.

Podobne pytania