Z serii "kulinarne" jak zrobić dobre ... katiuszka |
2014-03-23 19:14
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

spaghetii ale, nie po bolońsku ?
Proszę o sugestie wraz z przepisami :-)

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

17

Odpowiedzi

(2014-03-23 19:25:42) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
carbonara :
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/176-przepis-na-spaghetti-carbonara

Składniki na ok. 6 porcje:
około 400g makaronu spaghetti
4 jajka
200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
200g boczku
60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
(2014-03-23 19:35:43) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka
carbonara :
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/176-przepis-na-spaghetti-carbonara

Składniki na ok. 6 porcje:
około 400g makaronu spaghetti
4 jajka
200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
200g boczku
60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Brzmi pysznie, ale jaka to bomba kaloryczna ... ;-). Robilas Roslinko wg tego przepisu?
(2014-03-23 19:37:48) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
elonciaa
Ja robilam :) uwielbiam ! Czesto tez do makaronu dodaje pesto i danie gotowe .
(2014-03-23 19:40:16) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
carbonara :
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/176-przepis-na-spaghetti-carbonara

Składniki na ok. 6 porcje:
około 400g makaronu spaghetti
4 jajka
200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
200g boczku
60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Brzmi pysznie, ale jaka to bomba kaloryczna ... ;-). Robilas Roslinko wg tego przepisu?
tak , :) czasami dodaje wino do sosu , ale wtedy mlody z nami nie je ;) mozna dodac ugotowane brokuły :)
No tak bomba cholesterolowa ;)
(2014-03-23 19:44:53 - edytowano 2014-03-23 19:51:19) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
lilith
ALbo daje teraz :)
Spaghetti ala'PAtrycja oczywiście bez proporcji bo zalęzy ile go chcesz tyle robisz ;p ja mogę Ci dać proporcje dla 10 osób bo od 5 tyg dla tylu gotuje ;p

makaron - wiadomo gotujesz
mielone- smażysz w przyprawie do mielonego, i bazylii z czosnkiem i cebulką (cebulki troszkę) żeby były takie kawałki
gotujesz w garnku wodę na sos, jak zacznie się gotować wrzucasz mięsko, gotujesz chwile, dodajesz koncentrat, przyprawy: do spaghetti, pizzy, bazylię, oregano, sól pieprz.
Mieszasz wodę z mąka (w zależności ile masz tego sosy) i dodajesz go gotującej się wody.

Można też zalać mielone wodą dodać zmiksowane pomidorki i przyprawic tak jak wyżej ale wiadomo już bez mąki

na koniec oczywiście trzeba dać sera :D

Ja robię tak od 10 lat i zawsze jest pycha. Tylko przypraw od serca trzeba rzucić. :D
(2014-03-23 19:44:58) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kalla
carbonara :
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/176-przepis-na-spaghetti-carbonara

Składniki na ok. 6 porcje:
około 400g makaronu spaghetti
4 jajka
200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
200g boczku
60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Polecam, pycha :-)
Ja tez kiedyś zrobiłam z sosem szpinakowo-czosnkowym, mniam!
(2014-03-23 19:45:06) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katiuszka
carbonara :
http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/176-przepis-na-spaghetti-carbonara

Składniki na ok. 6 porcje:
około 400g makaronu spaghetti
4 jajka
200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
200g boczku
60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Brzmi pysznie, ale jaka to bomba kaloryczna ... ;-). Robilas Roslinko wg tego przepisu?
tak , :) czasami dodaje wino do sosu , ale wtedy mlody z nami nie je ;) mozna dodac ugotowane brokuły :)
No tak bomba cholesterolowa ;)
Więc sprobuję zrobić od wielkiego dzwonu :-) bo a czesto takich frykasów jeśc nie można:-)
(2014-03-23 19:47:55) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
az chyba sobie jutro zrobie , tak mnie przeczyscilo przez weekend , to moge sobie pozwolic ;)
(2014-03-23 19:54:10) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kamciosik
Ja robię spaghetii z tuńczykiem:
1-2 puszki tuńczyka w oleju( zależy ile ktoś lubi)
1 cebulka
Przecier pomidorowy w kartonie bodajże 250ml
sól, pieprz, bazylia

Cebulkę podsmażam na oleju z tuńczyka, jak się zeszkli dodaje tuńczyka i przecier pomidorowy. Tak się to dusi parę minut i dodaję przeprawy. W między czasie gotuję makaron. Po ugotowaniu makaronu odcedzam ale nie płuczę. gorący przekładam do garnka i dodaję sos i mieszam.
i gorące na talerze :) pycha
(2014-03-23 20:02:23) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kamciosik
Makaron farfalle z łososiem:
Makaron farfalle
łosoś wędzony około 30 dkg
śmietana 18 lub 30 mały kubek
3 łyżki przecieru pomidorowego
cebulka
sól, pieprz,chilli, czosnek
natka pietruszki
Łososia pokroić w kostkę i zarumienić. Dodać śmietanę i przecier (tak na oko daję żeby kolor sosu wychodził taki różowy)dodać przyprawy do smaku a na koniec natkę pietruszki( ja daję sporo). Polać makaron. Mniam mniam :)
Do jednego i drugiego makaronu można podać tarty parmezan


Podobne pytania