kaszka na własnym mleku nie chce gęstnieć ?? dorotka2106 |
2014-01-19 18:03
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Dziewczyny próbowałam już kilka razy robić mojemu maluchowi kaszkę ryżową zwykłą i smakową na własnym mleku ale coś jest nie tak bo nie gęstnieje ... czy też tak miałyście ?? próbowałam zrobić ją na wodzie i robi się normalnie gęsta a na moim mleku już nie przez co mam problem bo takiej "zupki" to on łyżeczką jeść nie chce a na kolacje z butli nie chce pić bo za bardzo leci ze smoczka do kaszek a zwykłym nie ma sensu bo wcale nie leci :( poradźcie coś mamuśki co zrobić żebym mogła trochę w nocy po spać a nie siedzieć z cyckami na wierzchu ...

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

6

Odpowiedzi

(2014-01-19 18:10:15) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
martatb
nie próbowałam tak, ale robiłam na wodzie gęściejszą i potem dodawałam mleko
(2014-01-21 22:05:04) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marcelka089
na pewno do własnego mleka musisz dodać nieco więcej kaszki niż do mm, krowiego czy wody. nie pamiętam dokładnie, ale chyba dawałam płaską łyżkę więcej. poza tym ważna jest też temperatura mleka. ja ściągałam mleko z ognia, gdy zaczynał się robić kożuszek, bo gdy mleko jest za ciepłe, kaszka zrobi się zawsze, tylko trzeba dłużej mieszać, a gdy za zimne, nie zrobi się już wcale, choćbyś nie wiem ile kaszki dosypała (no wiadomo o co chodzi ;))
(2014-01-22 10:10:20) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorotka2106
na pewno do własnego mleka musisz dodać nieco więcej kaszki niż do mm, krowiego czy wody. nie pamiętam dokładnie, ale chyba dawałam płaską łyżkę więcej. poza tym ważna jest też temperatura mleka. ja ściągałam mleko z ognia, gdy zaczynał się robić kożuszek, bo gdy mleko jest za ciepłe, kaszka zrobi się zawsze, tylko trzeba dłużej mieszać, a gdy za zimne, nie zrobi się już wcale, choćbyś nie wiem ile kaszki dosypała (no wiadomo o co chodzi ;))
ale jak to kożuszek?? zagotowywałaś własne mleko ??
(2014-01-23 22:38:12) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marcelka089
na pewno do własnego mleka musisz dodać nieco więcej kaszki niż do mm, krowiego czy wody. nie pamiętam dokładnie, ale chyba dawałam płaską łyżkę więcej. poza tym ważna jest też temperatura mleka. ja ściągałam mleko z ognia, gdy zaczynał się robić kożuszek, bo gdy mleko jest za ciepłe, kaszka zrobi się zawsze, tylko trzeba dłużej mieszać, a gdy za zimne, nie zrobi się już wcale, choćbyś nie wiem ile kaszki dosypała (no wiadomo o co chodzi ;))
ale jak to kożuszek?? zagotowywałaś własne mleko ??
nie zagotowałam :) nie gotuje się kobiecego mleka ani mm. tylko jak widziałam, że po wierzchu zaczyna się robić. po prostu podgrzewałam bardziej niż 50 stopni, a potem tylko czekałam chwilkę aż przestygnie.

Podobne pytania