Najbardziej aktywne

  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mola
mola
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ksiezniczkam
ksiezniczkam
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ziggy
ziggy
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
gerbers
gerbers
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
gealka
gealka
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ann13
ann13
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kristin
kristin
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
moniq
moniq
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
czuczilka
czuczilka
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ozaza
ozaza
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
smile
smile
Zobacz wszystkich
 


Komentarze
Wyświetlono: 11 - 20 z 37.

(2010-09-21 00:39) zgłoś nadużycie

Zupkę z soczewicy robię podobnie jak katita, ale zamiast ziemniaków - kaszę. Najbardziej lubię jęczmienną, ale z gryczaną też mi smakuje (dzisiaj dodałam owsianej i wyszło dziwnie). Może też być ryż. No i pomidory obowiązkowo, z tym, że tutaj akurat bardziej mi pasują takie z puszki (krojone, bez skórki).

 

Oczywiście bez mięsa :) Na wywarze z warzyw (i nie dodaje już veget czy innych takich). Jak coś zostanie w lodówce to zdarzy mi się dorzucić. Np. dzisiaj były to pieczarki.

(2010-09-22 21:27) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
annan

annan

Przecier pomidorowy, delikatny zdrowy idealny :)

 

Jest to przepis bardzo krótki i łatwy:

dowolna ilość pomidorów(najlepiej małe malinowe lub zwykłe małe) pokroić na małe kawałki, smazyć w dużym garku aż zrobi się taki sos, dosolić do smaku takaby mozna byłop wypić, przetrzec przez druszlak, włożyc do słoików, gotować 10 min od zagotowania.

 

Ja z 15 kg pomidorów zrobiłam 50 średnich słoików.. do zupki wkładam 2 :) zupka pyszna a przed wszystkim bez konserwantów.

(2010-09-22 22:14) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mola

mola

O widzę że coś się ruszło. Szkoda że nie przychodzą powiadomienia na pocztę że pojawiła się aktywność w klubie do którego się należy.. Ten temat chyba trzeba będzie przedyskutować z adminem. 

 

A więc annan podała przepis na podstawowy na przecier pomidorowy. Ja jestem na tyle leniwa ze obieram pomidory i tylko je gotuje bądz duszę, nie chce mi się przecierać przez sitko.. Wiem że się powinno ale ja lubie takie.

W każdym razie żeby zrobić ten sos pomidorowy do makaronu to trzeba  mieć podstawę, czyli ten przecier pomidorowy. Następnie w dużym garnku podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodać czosnek, po chwili dodać przecier pomidorowy, dusić przez moment, dodać oregano, bazylię, pieprz sól, ew coś ostrego, papryczkę chilli lub paste z chilli. Dodać jeszcze parę ząbków czosnku, dusić przez kolejne kilka minut i sos gotowy, przelewasz do sloików i pasteryzujesz. Oczywiście proporcję zleżą od ilości. 

 

Annan akurat z tymi przetworami to idzie na całegoo. 15 kg pomidorów.. 50 słoików ;O.. Ja to jestem początkująca!  Ale w przyszłym roku się poprawie..

 

Niestety w tym roku kupiłam kiepskie pomidory, strasznie wodniste, na to też trzeba zwracac uwagę, najlepiej gdy są mięsiste. 

(2010-09-22 22:22) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katita

katita

tutaj z dyni robi sie jakas zupke-krem,i ogolnie jej sie zporo uzywa,jak chcecie to poszukam w necie i Wam przetlumacze,i tak nie mam nic innego do roboty ;)
(2010-09-22 22:23) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katita

katita

Mola,jednak nie znalazlam soczewicy zielonej jest tylko taka sucha i ciemna za to widzialam soje zielona w paczkach,myslisz ze moze byc???
(2010-09-22 22:26) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katita

katita

najlepsze pomidory na przeciery to te takie gruszkowate,podluzne,sa te same ktore kupisz juz w puszce,maja duzo miazszu i malo pestek i nie sa wodniste
(2010-09-22 22:48) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mola

mola

A jeśli chodzi o DYNIE no to dynia jest cudowna!! Po prostu ją uwielbiam.

 Można zrobić pyszną zupę z dyni. 

 

Ilość zależy od upodobań(mam problem z podawaniem proporcji bo wszystko robię "na oko")

 

Dynia

Marchewka

Pietruszka

Kawałek selera

Cebula

czosnek

masło

Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, lub inne ulubione.. Może być kolendra

 

Warzywka obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej marchewkę, pietruszkę, selera i gotować bulion z warzywkami. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę, dynie i dusić do miekkości, w między czasie można dodać czosnek. Gdy bulion z warzywami będzie gotowy, należy dodać do nich uduszoną dynie i zmiksować blenderem. Doprawić przyprawam, dodać więcej czosnku jeśli ktoś lubi:) 

Jeśli chodzi o ilość wody, to nie może być jej zbyt wiele, bo to jest zupa-krem. Więc najlepiej gdyby po połączeniu składników wodą tylko je przykrywała. Lepiej dodać mniej niż więcej, bo zawsze można dolać jeśli będzie za gęsta. A w drugą strone jest troche trudniej..

Do tego można kupic gotowe grzanki, ale można też zrobić je samemu.  Najlepiej kupić bułkę typu weka, pokroić na kromki, posmarować masłem z czosnkiem, następnie pokroić w kostkę, i wstawić do piekarnika aby się upiekły. Takimi grzankami posypywać zupę krem:)

 

Z dyni robię też placuszki.

 

Dynię ścieram na grubej tarce, dodaje jajko, mąkę, cebulkę, przypraw do smaku.. I smażę placki na oleju.. Podaje z zimnym sosem czosnkowym. 

 

(2010-09-22 22:54) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mola

mola

Katita.. Ta zielona soczewica właściwie jest tylko zielona z nazwy.. Bo tak naprawdę jest brązowa..  Podam Ci link do fotki, to zobaczyz czy o to chodzi - http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Soczewica-zielona-Sante.html
(2010-09-24 09:33) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katita

katita

aha ok :) i widze ze tak jak ja jestes milosniczka czosnku i sosu czosnkowego,ja polewam nim nawet pizze i frytki