dobrze wiedzieć
Nie ma nic bardziej orzeźwiającego latem niż duży kawałek zimnego arbuza. Pierwsze wzmianki o tym owocu pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu. Obecnie uważa się, że arbuz pochodzi z południowej Afryki i jest jednym z najczęściej spotykanych w Polsce rodzajem melonów. Owoców arbuza mają gładką skórkę. Jej barwa jest najczęściej zielona, żółta, rzadziej biała. Arbuza najczęściej kupimy w okresie letnim. Najlepiej jeść go jeść świeżego, bez żadnych dodatków. Jest często dodawany do różnych sałatek, zwłaszcza sałatki owocowej. Skórka arbuza przez niektórych jadana jak zwykłe warzywo. Większość z nas jednak wyrzuca pestki i skórkę ze względu na jej nieatrakcyjny smak, zjadając sam miąższ. Tymczasem pod skórką ukrytych jest wiele składników odżywczych. Arbuz składa się w 92% z wody, reszta to cukier. Dlatego skutecznie gasi pragnienie w upalne, letnie dni. Podobnie jak w wielu innych owoców, to jest znakomitym źródłem witaminy C i zawiera duże ilości beta-karotenu, który nadaje naszej skórze sprężystość i ładne zabarwienie . Arbuz ma także łagodnie moczopędne.
Ciekawe nie wiedziałam że arbuz zawiera beta-karoten
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 2 z 2.
No na to, żeby jeść skórkę z arbuza to raczej bym nie wpadła. Ale miąższ pyyyycha :)