Witam, witam
I przenoszę swój przepis na biszkopt BEZ JAJ
Biszkopt bez jajek
225 g mąki z pełnego przemiału
4 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
6 łyżek stołowych oleju
250 ml wody
zapach waniliowy
ewentualnie 4 łyżki dżemu do przełożenia
Posmarować cienko tłuszczem 2 okrągłe foremki do pieczenia o średnicy 20 cm i wyłożyć je papierem do pieczenia (to konieczne bo inaczej ciasto przyklei się do foremki).
Do dużej miski przesiać proszek do pieczenia i mąkę, dodając otręby, które pozostały na sicie. Dosypać cukier i wymieszać.
Wlać olej, wodę i esencję waniliową. Mieszć przez minutę drewnianą łyżką, a ż powstanie gładka masa.
Przelać ciasto do przygotowanych foremek.
Piec w piekaraniku rozgrzanym do temperatury 180 st przez 25-30 minut do chwili, gdy ciasto pośrodku będzie się uginać przy dotykaniu.
Pozostawić do wystygnięcia w foremkach, następnie przełożyć na metalową kratkę.
Ostrożnie zdjąć pergamin z ciasta. Położyć jeden placek na paterze, Posmarować dżemem i przykryć drugim plackiem. Oprószyć cukrem i podawać.