Acha.. dodajcie mniej cukru ( ja daje nawet 1/2) bo sa bardzo slodkie. Mniej oleju tez starczy.
Najbardziej aktywne
Komentarze
Wyświetlono: 11 - 20 z 20.
może juz było ale nie chce mi się czytać :)[rzepis na budyń waniliowy ( mojemu aż się uszy trzęsą):)) Gotujemy 60 ml wody, w drugich 60 ml rozrabiamy czubatąlyzeczkęmąki ziemniaczanej, pół zółtka, łyzeczkę cukru waniliowego, w kolejnych 60 ml (przegotwanej ostudzonej do 40 st) rozrabiamy 4 miarki mm) jak czysta woda się zagotuje dolewamy tą częśc z zoltkiem i mąką, mieszamy cały czas gotując ok 1min. jak to przestygnie to dolewamy część z mm i budyń gotowy :)smacznego
Wyprubuję... mam tylko 1 pytanie - jak Ci sie udaje dać 1/2 zółtka?
odzielam białko od żółtka nad zlewem i jak mi w skorupce zostanie samo żółtko to nabieram mniej więcej pół malą łyzeczką ;)
Dziekuję... postaram się, albo zrobię podwójną porcję :-)
jeśli Twój maluszek juz jadł całe zółtko to mozesz zrobić jedną porcję na całym żółtku. ja mojemu dopiero wprowadzam powoli więc daję polowę
Tak, Ala juz je cale. Za chwie bedzie miala roczek. Dziekujemy...
Jajecznica bez JAJEK ... tak przekornie trochę ;-)
Omlet bez jajek to prawdziwa rewelacja! Odpada nam tu uczulenie na białko jaja, żółtko jaja, gluten (niektórzy dodają mąkę ), nie ma też laktozy mlecznej i kleistej kazeiny
Jest za to tofu, mleko sojowe, kokosowe i dostępne warzywa.
Potrzebujemy:
- 1 kostka 200 g naturalnego tofu,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka mąki jaglanej lub gryczanej, ew. ryżowej,
- 1 pęczek szczypioru,
- 1 cebulka drobno posiekana,
- 2 liście jarmużu przelane wrzątkiem lub liści szpinaku,
- 1 marchew pocięta na cieniutkie plasterki lub mały ziemniak,
- olej do smażenia (np. z pestek winogron).
Smażymy na oleju plastry marchwi i cebulę. W miedzy czasie oddzielamy od głównej gałązki zmiękczone wrzątkiem liście jarmużu.
( jeżeli przeszkadza nam zbytnia mięsistość listków jarmużu, możemy przetrzymać je we wrzątku 2 minuty).
W blenderze miksujemy do konsystencji śmietany tofu z mlekiem, mąką, kurkumą i kminem. Wylewamy „koktajl” na rozgrzaną marchew i cebulę. Wrzucamy rozdrobniony jarmuż i na przykład cząstki pomidorów.
Nie mieszamy. Całość ścina się około 2 minuty. Można dorzucić teraz dodatkowe kosteczki tofu i przykryć patelnię pokrywką na kolejne 2 minuty
Danie przyprawiamy na talerzu solą i pieprzem. Przystrajamy surową natką, liśćmi kolendry lub świeżymi ziołami. O rety, jakie to pyszne…
Ja nie probowałam jezcze , ale przepis jest stad:
http://metadieta.pl/jajecznica-bez-jaj/
Przepisy na ciasta bez mleka i jajek:
http://pinkcake.blox.pl/strony/ciastabezjajek.html