Zapiekany Makaron
mamafranka|Penne Spinahi
1 opakowanie makaronu penne (400-500g)
1 opakowanie szpinaku całego (najlepszy świerzy ale mrożony też jest ok)
1/2 kostki sera fata półtłustego
1 śmietana 12% do sosów
1/2 piersi z kurczaka
3 duże pieczarki
ser mozarella wiórki do posypania
ziołowa przyprawa do kurczaka
pierś kroimy w kostkę, mocno posypujemy przyprawą do kurczaka, przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinkę do lodówki. pieczarki obieramy, kroimy w paski, obgotowyjemy. fetę kroimy w kostke i na 15 min. zalewamy zimną wodą (pozwoli to fecie stracić nadmiar soli). na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną pierś, smarzymy na wolnym ogniu. gdy pierś się usmarzy dodajemy pieczarki i obsmarzamy jeszcze chwilę. Śmietanę rozrabiamy z 30 ml zimnej wody, wlewamy na patelnię i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. dusimy pod przykryciem ok 5 minut.. wyłączamy gaz pod patelnią i dodajemy odsączoną z wody fetę. mieszamy do równomiernego rozprowadzenia składników w sosie śmietanowym. w między czasie gotujemy makaron. rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni. ugotowany makaron mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. posypujemy mozarellą, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut z termoobiegiem. po 20 min. zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min bez termoobiegu, do momentu aż ser na wieżchu będzie złotego koloru.
Porcja w przyżądzeniu jest dla 4-6 osób.
Smacznego:)