jak tylko nabyje jablka to wyprobuje :)
Czekoladowa szarlotka z budyniem.
migrena|
Czekoladowa szarlotka z budyniem.
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kakao z wiatrakiem
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1,5 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z kakao, tak żeby miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek, zamieszać. Wkroić margarynę, dodać żółtka i cierpliwie zagnieść jednolite ciasto :-)
Podzielić na pół. Jedną połowę wstawić do lodówki, drugą podzielić na mniejsze kawałki i wstawić do zamrażarki.
Przygotować nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 0,75 l mleka
- 2 łyżki bułki tartej
Piekarnik nagrzać do 1800C.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki a następnie na talarki.
Blachę wysmarować i wylepić ciastem z lodówki.
Zagotować 0,5 l mleka, w 0,25 l rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń.
Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać 2 łyżkami bułki tartej i 2 łyżkami cukru (można więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasto), na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażalnika. (najlepiej zetrzeć do jakiegoś naczynia, będzie nam łatwiej go później równomiernie rozprowadzićna budyniu).
Piec ok. 50 minut w temp. 1800C
Piekłam, sprawdziłam - jest pyszny!!!
Nie miałam dwóch takich samych budyni na stanie więc zrobiłam z malinowego i śmietankowego dodając do nich jeden cukier wanilinowy. Na przyszły raz zrobiłabym z trzech budyni. Z malinowym było ciacho smaczne bardzo, ale chyba wolałabym z waniliowymi ;)
Jabłka też posypałam cukrem wanilinowym.
Zdjęcie swoje przygotowanego ciacha, gotowego nie zrobiłam bo tak szybko ciacho znikło, że nie zdążyłam cyknąć go :P Ale wyglądało wyglądało identycznie jak to ze strony z której przepis sprawdzałam :)
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 4 z 4.
Migrenka ty zrób mi wyślij :D
Katakumba to ja zrobie aTy przyjedź spróbować ;)
Cieszę się, że smakowało :D Aga a gdzie Twoja dieta :P?