• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena

Czekoladowa szarlotka z budyniem.

migrena|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

 

Czekoladowa szarlotka z budyniem.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao z wiatrakiem
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z kakao, tak żeby miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek, zamieszać. Wkroić margarynę, dodać żółtka i cierpliwie zagnieść jednolite ciasto :-)

Podzielić na pół. Jedną połowę wstawić do lodówki, drugą podzielić na mniejsze kawałki i wstawić do zamrażarki.

Przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

 

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 0,75 l mleka
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Piekarnik nagrzać do 1800C.

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki a następnie na talarki.

Blachę wysmarować i wylepić ciastem z lodówki.

Zagotować 0,5 l mleka, w 0,25 l rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń.

Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać 2 łyżkami bułki tartej i 2 łyżkami cukru (można więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasto), na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażalnika. (najlepiej zetrzeć do jakiegoś naczynia, będzie nam łatwiej go później równomiernie rozprowadzićna budyniu).

Piec ok. 50 minut w temp. 1800C

 

Piekłam, sprawdziłam - jest pyszny!!!

Nie miałam dwóch takich samych budyni na stanie więc zrobiłam z malinowego i śmietankowego dodając do nich jeden cukier wanilinowy. Na przyszły raz zrobiłabym z trzech budyni. Z malinowym było ciacho smaczne bardzo, ale chyba wolałabym z waniliowymi ;)

Jabłka też posypałam cukrem wanilinowym.

Zdjęcie swoje przygotowanego ciacha, gotowego nie zrobiłam bo tak szybko ciacho znikło, że nie zdążyłam cyknąć go :P Ale wyglądało wyglądało identycznie jak to ze strony z której przepis sprawdzałam :)

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 4 z 4.