http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/08/biszkopt-kakaowy-czekoladowy.html z tego bloga biszkopt :)
Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami :)
ewakamila95|Składniki:
5 lub 6 jaj ( zalezy od wielkości)
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakako
1,5 łyzeczki proszku do piczenia
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
0.5 litra kremówki
nieduzą miseczkę truskawek (wg uznania)
galaretka o dowolnym smaku
przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek , mąki i kakao przesiać razem z proszkiem i wymieszać. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na jak najbardziej sztywną pianę, dodawać żółtka ciągle mieszając a następnie wsypać mąki z kakaem do masy i delikatnie wymieszać łyżką aż masa stanie sie jednolita, następnie przelać masę do przygotowanej wczesniej tortownicy o średnicy 24cm której boki są wysmarowane masłem a spód wyłożony papierem. wkładamy najpierw do piekarnika nagrzanego do 170* a za 10 min podwyższyć temerature do 180* i piec jeszcze ok 35 min do suchego patyczka, po wyjęciu wyjąć ciasto z formy i wystudzić najlepiej na kratce, ale z braku laku to i talerz sie nada z papierem do pieczenia zeby nie przywarło.
wykończenie:
ostygniete ciasto nalezy rozdzielic na dwie części, wcześniej wyrównując ewentualną górkę nożem pierwszą część można nasączyć kawą , alkoholem lub poprostu woda z cytryną. Wyłożyc na ciasto śmietanę można wrzucic kilka pokrojonych truskawek i przykryć drógą częścią ciasta, drugą część nasączmy mniej bo truskawki puszcza sok. galaretkę przygotowujemy z 1,5 szklanki wody i czekamy aż ostygnie i zacznie tężeć , wylewamy na ciasto na którym ułożyliśmy wcześniej resztę pokrojonych w plsterki truskawek i chłodzimy do tężenia :)
Smacznego :)
i zdjęcie mojego ciasta, na żywo jest dużo ładniejsze, to moje jeszcze bez galaretki , jakość komórkowa