Makaron z tuńczykiem i brokułami - przepis na zdrowy i pyszny obiadek
koniczynka87|Składniki:
Pól paczki makaronu (najlepiej fusilli lub penne)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka pomidorów (bez skórek)
1 mały świeży brokuł
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1-2 łyżki pikantnego keczupu
1-2 łyżki śmietany 12% (niekoniecznie)
olej lub oliwa do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie (ja lubię też Przyprawę Kuchni Włoskiej od Kamisa)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Brokuł również ugotować lub przyrządzić na parze, tak by pozostał chrupiący
Cebulę drobno posiekać, to samo zrobić z czosnkiem.
Na patelni (bądź w rondlu) rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć kilka minut cebulkę oraz czosnek. Następnie wlać zawartość puszki z pomidorami i zalewą, dusić przez 5-10 minut. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, keczup, ewentualnie śmietanę, wymieszać. Doprawić solą (oszczędnie, bo tuńczyk jest słony), pieprzem, odrobiną cukru i przyprawami ziołowymi, chwilę podgrzewać.
Na talerze wykładać makaron, polać gorącym sosem wymieszanym z różyczkami brokuła. Można posypać startym serem żółtym.