• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
koniczynka87

Makaron z tuńczykiem i brokułami - przepis na zdrowy i pyszny obiadek

koniczynka87|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Składniki:

 Pól paczki makaronu (najlepiej fusilli lub penne)

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 puszka pomidorów (bez skórek)

1 mały świeży brokuł

2-3 ząbki czosnku

1 mała cebula

1-2 łyżki pikantnego keczupu

1-2 łyżki śmietany 12% (niekoniecznie)

olej lub oliwa do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie (ja lubię też Przyprawę Kuchni Włoskiej od Kamisa)

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Brokuł również ugotować lub przyrządzić na parze, tak by pozostał chrupiący

Cebulę drobno posiekać, to samo zrobić z czosnkiem.

Na patelni (bądź w rondlu) rozgrzać olej/oliwę i podsmażyć kilka minut cebulkę oraz czosnek. Następnie wlać zawartość puszki z pomidorami i zalewą, dusić przez 5-10 minut. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, keczup, ewentualnie śmietanę, wymieszać. Doprawić solą (oszczędnie, bo tuńczyk jest słony), pieprzem, odrobiną cukru i przyprawami ziołowymi, chwilę podgrzewać.

Na talerze wykładać makaron, polać gorącym sosem wymieszanym z różyczkami brokuła. Można posypać startym serem żółtym.

 

Komentarze

Brak komentarzy