Jak zrobić zupkę ze szpinakiem dla niemowlaka?
lalunia|Zupka w diecie niemowlęcia to dobry sposób na przemycenie bogatych w witaminy i minerały warzyw. Jak przygotować smaczną i pożywną zupkę? Wystarczy garść szpinaku, jeden ziemniak i żółtko kurzego jajka. Kompozycja powyższych warzyw dostarczy do organizmu maluszka witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo i magnez, natomiast żółtko to skarbnica białka i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Jak przygotować obiadek dla niemowląt?
Zupka dla niemowląt - przepis
Szpinak – mrożony lub świeży (najlepiej pochodzących z upraw ekologicznych) wrzuć do rondelka. Ziemniaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie obierz ze skórki. Wykrój oczka, gdyż gromadzące się w nich substancje wzrostowe, są niebezpieczne dla zdrowia maluszka. Następnie opłucz go i pokrój w kostkę. Im drobniejsza kostka, tym zupka szybciej będzie gotowa. Dodaj ziemniaka do szpinaku i zalej wodą. Po zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną.
Umyj jako i oddziel żółtko od białka. Rozprowadź żółtko z 2-3 łyżkami wywaru z zupki, a następnie wlej miksturę do rondelka. Gotuj jeszcze przez kilka minut i zdejmij z ognia. Gdy nieco ostygnie, zmiksuj całość, do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Zamiast szpinaku, możesz użyć innego warzywa, np. brokułów lub marchewki.