Pomarańczowa panna cotta ;)
dzajzu|SKŁADNIKI (na ok. 8 porcji) :
- 400 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
- 2 jajka
- sok z dwóch pomarańczy
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki koncentratu napoju pomarańczowego
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 goździki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i cynamon
PRZYGOTOWANIE :
1. Upiecz biszkopt. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij z cukrem pudrem. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem. Zmiksuj i dorzuć część skórki z pomarańczy. Wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Piecz 10-12 minut w temp. 180 st. C. Wyjmij i wystudź
2. Śmietanki przelej do garnka. Dolej sok z pomarańczy i koncentrat. Dodaj cukier, goździki i szczyptę cynamonu ( najlepiej kawałek kory). Wymieszaj, zagotuj i dodaj żelatynę. Dokładnie ją rozpuść i przestudź. Wąską keksówkę wyłóż folią spożywczą. Pomarańczową śmietankę przelej przez sitko do formy. Wystudź i wstaw do lodówki. Na tężejącą pannęcottę połóż biszkoptowy placek. Lekko dociśnij. Owiń folią spożywczą i wstaw z powrotem do lodówki na 4 godziny.
Obracając formę, przełóż deser na talerz. Udekoruj go resztą skórki pomarańczowej i ew. gwiazdkami anyżu (taka mała wariacja xD )
Bardzo smaczne, polecam