Konto zablokowane

Pomarańczowa panna cotta ;)

dzajzu|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

SKŁADNIKI  (na ok. 8 porcji) :

- 400 ml śmietanki 30 %

- 4 łyżki śmietany 18 %

- 4 łyżki cukru pudru

- 4 czubate łyżeczki żelatyny

- 2 jajka

- sok z dwóch pomarańczy

- pół szklanki mąki

- pół szklanki cukru

- pół szklanki koncentratu napoju pomarańczowego

- skórka otarta z pomarańczy

- 2 goździki

- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i cynamon

 

PRZYGOTOWANIE :

1. Upiecz biszkopt. Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij z cukrem pudrem. Dodaj żółtka i mąkę z proszkiem. Zmiksuj i dorzuć część skórki z pomarańczy. Wymieszaj i przelej ciasto do foremki. Piecz 10-12 minut w temp. 180 st. C. Wyjmij i wystudź

2.  Śmietanki przelej do garnka. Dolej sok z pomarańczy i koncentrat. Dodaj cukier, goździki i szczyptę cynamonu ( najlepiej kawałek kory). Wymieszaj, zagotuj i dodaj żelatynę. Dokładnie ją rozpuść i przestudź. Wąską keksówkę wyłóż folią spożywczą. Pomarańczową śmietankę przelej przez sitko do formy. Wystudź i wstaw do lodówki. Na tężejącą pannęcottę połóż biszkoptowy placek. Lekko dociśnij. Owiń folią spożywczą i wstaw z powrotem do lodówki na 4 godziny.

Obracając formę, przełóż deser na talerz. Udekoruj go resztą skórki pomarańczowej i ew. gwiazdkami anyżu (taka mała wariacja xD )

 

Bardzo smaczne, polecam yes

Komentarze

Brak komentarzy