• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska

Rolada orzechowa z brzoskwiniami

ciekawska|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Skladniki na 12 porcji:

~3jajka,

~80g cukru,

~3 opakowania cukru waniliowego,

~60g posiekanych orzechöw wloskich,

~60g mäki tortowej,

~250g kremöwki,

~3 brzoskwinie+ kilka o ozdoby jak ktos chce

~30g polewy czekoladowej, (ja mialam jeszcze na zbyciu pisaki do dekorowania ciast wiec je jak widac wykorzystalam),

~cukier puder do posypania,

1) bialka oddzielic od zöltek i ubic z cukrem. Dodac 1 opakowanie cukru waniliowego i zöltka. Ubijac. Pod koniec wsypac orzechy  (ja dodalam jeszcze dodatkowo posiekane migdaly)  i przesianä mäke.

2) Ciasto przelac na wylozonä papierem do pieczenia blache i piec w temp. 180°C przez ok. 15 min,  a nastepnie odstawic do ostygniecia.

3) Gotowe ciasto wyjäc z blachy, usunäc papier do pieczenia, po czym delikatnie opröszyc cukrem pudrem. Przelozyc na pergamin.

4) Kremöwke ubic z resztä cukru waniliowego. Wylozyc na ciasto. 3 brzoskwinie umyc, obrac, usunäc pestki i pokroic w plastry.

5) Owoce rozlozyc na calej powierzchni ubitej smietany. Za pomocä papieru zwinäc rolade i wstawic na conajmniej 1 godz. do lodöwki do stezenia.

6) Przygotowac polewe, przelac do papierowego rozka i wycisnäc na ciasto. Mozna ozdobic dodatkowo bitä smietanä i owocami.

lub tak jak ja na szybkiego kolorowymi pisakami do ciast.

Komentarze

Brak komentarzy