Rolada orzechowa z brzoskwiniami
ciekawska|Skladniki na 12 porcji:
~3jajka,
~80g cukru,
~3 opakowania cukru waniliowego,
~60g posiekanych orzechöw wloskich,
~60g mäki tortowej,
~250g kremöwki,
~3 brzoskwinie+ kilka o ozdoby jak ktos chce
~30g polewy czekoladowej, (ja mialam jeszcze na zbyciu pisaki do dekorowania ciast wiec je jak widac wykorzystalam),
~cukier puder do posypania,
1) bialka oddzielic od zöltek i ubic z cukrem. Dodac 1 opakowanie cukru waniliowego i zöltka. Ubijac. Pod koniec wsypac orzechy (ja dodalam jeszcze dodatkowo posiekane migdaly) i przesianä mäke.
2) Ciasto przelac na wylozonä papierem do pieczenia blache i piec w temp. 180°C przez ok. 15 min, a nastepnie odstawic do ostygniecia.
3) Gotowe ciasto wyjäc z blachy, usunäc papier do pieczenia, po czym delikatnie opröszyc cukrem pudrem. Przelozyc na pergamin.
4) Kremöwke ubic z resztä cukru waniliowego. Wylozyc na ciasto. 3 brzoskwinie umyc, obrac, usunäc pestki i pokroic w plastry.
5) Owoce rozlozyc na calej powierzchni ubitej smietany. Za pomocä papieru zwinäc rolade i wstawic na conajmniej 1 godz. do lodöwki do stezenia.
6) Przygotowac polewe, przelac do papierowego rozka i wycisnäc na ciasto. Mozna ozdobic dodatkowo bitä smietanä i owocami.
lub tak jak ja na szybkiego kolorowymi pisakami do ciast.