• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
biedroneczka83

Szybkie i pyszne rogaliki.

biedroneczka83|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Kruche rogaliki z marmoladą

 
Składniki na kruche ciasto:
  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • marmolada (u mnie tym razem wieloowocowa)

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek, by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub całą noc.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. 
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 

Smacznego! :)

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.

(2012-09-28 16:38) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
madziara8115

madziara8115

Dzis sprobowalam i nawet wyszly. Tylko marmolada, a moze to dzem hehe mi powyplywal w sporych ilosciach :) ale zapudrowane wygladaja dobrze, make up dziala nie tylko na buzi :D

Moje sa troche mniejsze niz na zalaczonym obrazku, ale to chyba zalezy od wielkosci talerza jakim sie wykraiwuje kolo ;)

Zobacze co na to powie maz , jak wroci z pracy ;)

(2012-10-01 13:33) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
madziara8115

madziara8115

Ach, grunt, ze smaczne i poszly co do jednego, nawet bym rzekla, ze sie nie ujedlismy. Jakby za malo hehe :)