Pożywne smakołyki dla ochłody
domsia|Lody
Niewielką porcję można podać już dziecku po 1. roku życia. Te waniliowe czy mleczne nie tylko ochłodzą malca, ale dostarczą mu porcji wapnia. Malca warto zapoznać także ze smakiem owocowych sorbetów. Lepiej za to unikać lodów w nietypowym kolorze np.; niebieskim. Bo zawierają dużo chemicznych dodatków.
Sałatka
Nie ma nic lepszego niż miseczka różnorodnych świeżych owoców, pokrojonych tak, by dziecko mogło je łatwo pogryźć, i schłodzonych przez chwilę w lodówce! Taka przekąska nasyci malucha, orzeźwi, a także dostarczy mu sporej porcji witaminy C, beta-karotenu i pektyn dobrych na trawienie. Deser należy przygotować tuż przed podaniem.
Zupa
Twoje dziecko uwielbia pomidorówkę? Latem zaserwuj mu ją na zimno jak hiszpańskie gazpacho. Oto przepis.
Składniki:
• 5 pomidorów
• 1 mała czerwona papryka
• ząbek czosnku
• oliwa
• sól
• ocet jabłkowy
Umyte dojrzałe pomidory przelej wrzątkiem, aby łatwiej było zdjąć z nich skórkę. Gdy to zrobisz, wykrój gniazda nasienne. Następnie umyj i oczyść z pestek paprykę. Pokrojone warzywa zmiksuj razem z czosnkiem. Dodaj 2-3 łyżki oliwy. Dopraw zupę do smaku odrobiną soli i octu jabłkowego.
Mroonz Mus
Smakuje jak sorbet na patyku, ale malec znajdzie w nim więcej witamin i mniej zbędnych dodatków. Jak go zrobić?
Składniki:
• mus dla niemowląt w pudełeczku lub porcja zmiksowanych owoców
• cukier do smaku
Jeśli masz foremki do lodów na patyku, wystarczy przełożyć do nich mus (można go dosłodzić) i zamrozić. Możesz też naciąć wierzch pudełka z gotowym musem tak, by można było włożyć do niego patyczek do lodów. Potem wstaw całość do zamrażalnika.
Jogurt
Jogurcik dla niemowląt można podać już półrocznemu dziecku. Warto go lekko schłodzić lub dodać do niego kilka łyżeczek chłodnego musu owocowego. Z kolei dziecku po 9. miesiącu powinien posmakować jogurcik z dodatkiem świeżych jagód czy malin. Dla malca po 1. roku możesz wzbogacić go truskawkami.
Herbatka
Orzeźwia i chłodzi. Torebkę mięty należy zalać wrzątkiem, parzyć 2-3 minuty i osłodzić niewielką ilością cukru. Na koniec napój wystarczy przestudzić. Jest smaczny i na zimno, i na ciepło.
Lemoniada
To napój prosty w przygotowaniu, a zarazem niezwykle orzeźwiający. Jak go przyrządzić?
Składniki:
• 1/2 litra niegazowanej wody mineralnej
• 1 mała cytryna
• cukier Umyj i sparz cytrynę, pokrój ją w plasterki, wrzuć do dzbanka. Następnie wlej wodę. Potem rozgnieć plasterki owocu, dodaj cukier do smaku i wymieszaj. Wrzuć 3-4 kostki lodu. Możesz dodać także kilka listków mięty, ale nie każdemu dziecku to odpowiada.
Arbuz
Dzięki niezwykle wysokiej zawartości wody doskonale gasi pragnienie. Po oczyszczeniu z pestek i pokrojeniu na drobne kawałki można podać go dziecku po 6. miesiącu.
Koktajl
Ten sycący i pełen witamin przysmak można przygotować z samych owoców albo z dodatkiem mleka (zwykłego lub junior), kefiru czy jogurtu. Świetne na koktajl są m.in. maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, banany. Wybrane owoce zmiksuj same lub np. z mlekiem i wstaw na kilka minut do lodówki.