uwielbiam :) pychota :)
Spaghetti z tuńczykiem
migrena|Składniki:
•3 małe puszki Tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
•1 duża cebula
•1-2 ząbek czosnku
•2 łyżki oleju/oliwy
•Dla zabieganych: dwa sosy Bologneze z Knorra, suszona bazylia
•Dla ambitnych: i opakowanie przecieru pomidorowego w kartonie, odrobina śmietany, suszona bazylia, w razie potrzeby odrobina mąki.
•Kawałek sera żółtego
•Makaron spaghetti.
•Sól
Przygotowanie:
1. Wstawić wodę na makaron ;)
2. Rozgrzać olej/oliwę w głębokiej patelni, wrzucić doń czosnek
3. Pokroić cebulę w kosteczkę, zarumienić na oleju/oliwie
4. Tuńczyka odcedzić (zostawić odlaną wodę), dodać do cebulki
5. Podsmażyć, ja podlewam kilkakrotnie wodą spod tuno ( szybko wypija wodę)
Sposób dla zabieganych:
6. W garnuszku rozmieszać (dokładnie :P) dwa opakowania FIXu na ciut ponad 500ml, wlać do smażącego się tuna i cebulki, często mieszając czekać aż zgęstnieje.
7. Dodać dla smaku bazyli, sos gotowy.
8. Odcedzić makaron.
9. Podać sos na ciepły makaron, zetrzeć nań trochę żółtego sera.
Sposób dla ambitnych:
6. Do tuno wlać opakowanie koncentratu z kartonika, poczekać aż zawrze, jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty ( można poczekać aż tuno jeszcze podziała) posypać delikatnie mąką. A jeśli jest za gęśty można podlać wodą spod tuno. Natępnie dla smaku dodać bazylię, i można odrobinę śmietany.
7. Odcedzić makaron.
8. Sos podawać na cieply makaron. I podobnie jak w wersji dla zbieganych posypać serem żółtym.
Spaghetti jest bardzo delikatne, jednak jak ktoś nie przepada za rybką to nie polecam, bo jednak ma dość intensywny rybkowy zapach ;)
Ja uwielbiam, a bardzo dawno nie robiłam, i w pośpiechu dziś z FIXów tworzyłam - wyszło pysznie.
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.
Czesto robimy jak trzeba cos upichcic na szybko, ale ja wole penne do tego sosu.