• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
maartuchaa

Jadłospis dla karmiących - przykładowe menu

maartuchaa|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Dziewczyny, dostałam od położej środowiskowej... może kogoś jeszcze zainteresuje :)

 

 

 

Do potraw dla kobiety karmiącej nie dodajemy gotowych mieszanek przypraw. W tej diecie uwzględnione  są produkty mleczne, ale jeżeli dziecko będzie miało bóle brzuszka,luźne stolce lub kolki produkty mleczne eliminujemy z diety. Nowe produkt wprowadza się stopniowo, pojedynczo przez 2-3 dni jeżeli dziecko nie reaguje bólem brzuszka produkt włączamy do diety. Nowe produkty dodajemy do diety ok 4-6 tygodnia życia dziecka.

Jadłospis dla kobiety karmiącej piersią

Poniedziałek

I śniadanie

  • 2 kromki żytniego chleba z 2 łyżeczkami masła i pastą z tuńczyka (1/4 puszki tuńczyka w sosie własnym, jajko gotowane na twardo, 3 łyżeczki natki pietruszki, odrobina oliwy) 
  • mały kubek jogurtu naturalnego z łyżką płatków owsianych, łyżeczką otrąb i siemieniem lniany
  • szklanka słabej czarnej herbaty 

II śniadanie

  • jabłko pieczone w piekarniku

Obiad

  • talerz zupy pomidorowej (lekko kwaśnej )z ryżem brązowym (3 łyżki po ugotowaniu) 
  • 2 bitki wołowe z ziemniakami i startymi gotowanymi buraczkami 
  • garść fasolki szparagowej
  • szklanka kompotu z jabłek

Podwieczorek

  • ryż ze śmietaną i musem jabłkowym
  • woda mineralna 

Kolacja

  • bułka grahamka z masłem, 2 listkami sałaty ( najlepiej z ogrodu)i plastrem schabu pieczonego 
  • 1/2 pomidora z listkami świeżej bazylii 
  • szklanka herbaty owocowej

Wtorek

I śniadanie

  • talerz zupy mlecznej z ryże lub płatkami owsianymi lub makaronem 
  • bułka orkiszowa z masłem, plastrem żółtego sera oraz 3–4 plasterkami ogórka kiszonego
  • szklanka kawy zbożowej 
  • 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej 

II śniadanie

  • tost (2 kromki chleba tostowego z masłem, plastrem szynki i plastrem sera mozarella, szczypta bazylii lub majeranku) 
  • 1/4szklanki soku marchwiowego (spróbować czy dziecko dobrze będzie tolerowało)

Obiad

  • talerz zupy jarzynowej 
  • potrawka z kurczaka (objętość – ok. 1 szklanki) 
  • kasza jęczmienna perłowa na sypko (3 łyżki po ugotowaniu) z łyżką oliwy z oliwek 
  • 4 liście sałaty ze śmietaną 12 proc. tłuszczu 
  • szklanka kompotu z jabłek 

Podwieczorek

  • koktajl mleczno-bananowy (szklanka mleka 2 proc., 1/2 banana, łyżeczka otrębów pszennych) 

Kolacja

  • bułka pełnoziarnista z łyżeczką masła, 2 plastrami twarogu półtłustego i 2 łyżkami konfitury z jagód 
  • szklanka niegazowanej wody mineralnej 

Środa

I śniadanie

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego z pasztetem
  • 1/2 pomidora 
  • kawa zbożowa z odrobiną mleka

II śniadanie

  • kromka chleba razowego żytniego z łyżeczką masła, plastrem szynki wołowej i łyżką żurawiny 
  • szklanka zielonej herbaty 

Obiad

  • talerz krupniku z kaszą jęczmienną 
  • pierogi ruskie lub z mięsem łagodnie przyprawione
  • szklanka jogurtu naturalnego

Podwieczorek

  • plaster babki (biszkopt) 
  • mus jabłkowy
  • szklanka herbaty owocowej 

Kolacja

  • pizza z przecierem pomidorowym,wędliną i serem  żółtym, łagodnie przyprawiona
  • karmi

Czwartek

I śniadanie

  • jajecznica na parze z 2 jaj z łyżeczką szczypiorku 
  • 2 kromki chleba razowego żytniego z 2 łyżeczkami masła 
  • 1/2 pomidora 
  • szklanka herbaty 

II śniadanie

  • szklanka budyniu waniliowego 
  • kromka pieczywa chrupkiego 
  • szklanka soku z marchewki 

Obiad

  • talerz barszczu czerwonego z ziemniakami (lekko kwaśny)
  • makaron pełnoziarnisty (1 szklanka po ugotowaniu*) 
  • pierś z indyka gotowana, ok. 200 g 
  • 4–5 różyczek gotowanego brokuła 
  • szklanka herbaty owocowej 

Podwieczorek

  • mus jabłkowy  
  • szklanka niegazowanej wody mineralnej 

Kolacja

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, 2 plastrami sera twarogowego półtłustego 
  • kawa z odrobiną mleka 

 

Piątek

I śniadanie

  • 2 kromki chleba graham z 2 łyżeczkami masła i 2 plastrami żółtego sera 
  • pomidor, 2 łyżeczki kiełków słonecznika 
  • szklanka kefiru zmiksowana z 1/2 banana 
  • szklanka kawy zbożowej 

II śniadanie

  • miseczka sałatki warzywnej bez groszku i kukurydzy
  • bułka pełnoziarnista 
  • szklanka zielonej herbaty 

Obiad

  • talerz krupniku z kaszą jęczmienną 
  • 2 klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami i purée z buraków 
  • surówka z marchwi i jabłka 
  • szklanka kompotu z jabłek 

Podwieczorek

  • 3 biszkopty 
  • szklanka kisielu z czarnej porzeczki 
  • szklanka niegazowanej wody mineralnej 

Kolacja

  • filet z dorsza pieczony w folii z majerankiem 
  • ryż brązowy (3 łyżki po ugotowaniu) 
  • szpinak gotowany (3 łyżki), posypany serem typu feta 
  • szklanka herbaty z melisy 

 

Sobota

I śniadanie

  • kubek jogurtu naturalnego z łyżeczką nasion słonecznika, łyżką pestek dyni, łyżką otrębów,  
  • szklanka herbaty 
  • szklanka niegazowanej wody mineralnej 

II śniadanie

  • kromka chleba razowego żytniego z masłem 
  • opakowanie twarożku homogenizowanego (małe)
  • szklanka herbaty 

Obiad

  • talerz zupy krem z brokułów 
  • zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego posypana serem żółtym 
  • szklanka kompotu z wiśni 

Podwieczorek

  • bułka grahamka z masłem, 2 liśćmi sałaty, 2 plastrami szynki i pomidorem 
  • szklanka bawarki (herbata pół na pół z mlekiem) 

Kolacja

  • kopytka (ok. 8 sztuk) 
  • surówka z marchwi 
  • szklanka herbaty owocowej

Niedziela

I śniadanie

  • zupa mleczna (szklanka mleka 2 proc. z 2 łyżkami płatków owsianych) 
  • bułka grahamka z jajkiem i ze szczypiorkiem
  • 2 plastry schabu pieczonego, 
  • koperek suszony (do posypania) 
  • szklanka słabej czarnej herbaty 

II śniadanie

  • szklanka maślanki 
  • 2 ciasteczka owsiane 
  • szklanka niegazowanej wody mineralnej 

Obiad

  • talerz zupy ziemniaczanej z koperkiem 
  • 2 naleśniki ze szpinakiem 
  • surówka z dyni i pomidorów 
  • szklanka soku z czarnej porzeczki 

Podwieczorek

  • kawałek ciasta drożdżowego z owocami
  • szklanka słabej herbaty 
  •  

Kolacja

  • risotto z warzywami (objętość – ok. 2 szklanek*) 
  • szklanka słabej herbaty 

 

Trzeba zawsze pamiętać, że dziecko może źle zareagować nie na dany produkt spożywczy tylko na chemię w nim zawartą dlatego zawsze obserwujemy  zachowanie dziecka.

 

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 1 z 1.