slyszalam juz gdzies ten przepis z cebuli na syrop, tylko zapomnialam od kogo :/ a chcialam jednego razu zrobic.
dzieki za przypomnienie go ,;-))
napewno sie przyda!!!
Syrop z cebuli jest znany od kilkuset lat jako wspaniały, domowy sposób na przeziębienia, kaszel, zwiększenie odporności czy łagodne obniżenie podwyższonego ciśnienie krwi. Spożywanie syropu z cebuli jest szczególnie wskazane jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia. Poniżej przedstawiam doskonały przepis na syrop z cebuli.
Rzeczy, których potrzebujesz:
Obierz i pokrój cebulę w talarki.
Nasyp na spód słoika troszkę cukru/ miodu a na wierzch połóż pokrojonącebulę do wysokości 3-5 cm.
Teraz nasyp na cebulę cukier/miód. Wykładaj tak w słoiku kolejne warstwy za każdym razem mocno je ubijając. Na ostatnią warstwę cebuli nasyp grubą warstwę cukru (miodu).
Pozostaw na całą noc. Na następny dzień odcedź syrop od nierozpuszczonego cukru i cebuli a następnie przelej do butelki. Syrop przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najwyżej 2 tygodnie.
slyszalam juz gdzies ten przepis z cebuli na syrop, tylko zapomnialam od kogo :/ a chcialam jednego razu zrobic.
dzieki za przypomnienie go ,;-))
napewno sie przyda!!!
moja mama dodaje jeszcze cytryne, talarke na kazda warstwe:)
hehe pamiętam jak małemu robiłam kiedyś ten syrop.ale tak na szybko w szklance go zostawiłam na noc. rano nawet pół łyżeczki tego "syropku" nie było :D