BLONDIE - proste i pyszne ciacho
natasza2004|Blondie - biała wersja amerykańskiego Brownie jest bardzo prostym, niedrogim i przedewszystkim pysznym ciastem.
*****
Stopień trudności (1-10) - 1
Czas przyrządzenia- 25 min + pieczenie
******
Skład:
3-4 tabliczki białej czekolady (po 100g)
5-6 całych jajek
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru (daję mniej)
aromat lub cukier waniliowy
masło (200g)
*******
Czekoladę z masłem roztapiamy na parze.
W drugiej misce mikserem ubijamy całe jajka z cukrem, dodajemy mąkę, masę czekoladową i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180'C przez 20 - 25 min.
******
Gotowe ciasto wygląda jak niski zakalec ale bez obaw, w smaku jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.
Korzystając z gorzkiej czekolady w ten sam sposób można upiec Brownie - mocno czekoladowe:)
POLECAM!!