• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jola91

Rogaliki "szybkoznikające" ;P

jola91|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Dla tych, którym tak jak mi po tłustym czwartku jeszcze mało słodkości ;P hehe...

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • nadzienie np. gęsty dżem lub nutella (co kto lubi)
  • lukier:
    -3 łyżki cukru pudru
    -1 łyżeczka mleka


    Margarynę podgrzać tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna.

    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia składników.

    Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykryć miskę np. talerzem i wstawić do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki.

    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki –powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzać piekarnik do 200 st. C

    Podzielić ciasto na części i każdą z nich po kolei rozwałkować w koło i podzielić na trójkąty (jak pizzę), nałożyć dżem i z każdego trójkąta uformować rogalik. Piec na złoty kolor na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Kiedy są już gotowe, przygotować lukier: wymieszać cukier puder z mlekiem, mleko wlewać stopniowo, partiami  –zawsze można go dolać, a odlać już nie za bardzo. Lukier powinien być gęsty. Polać nim rogaliki i poczekać, aż zastygnie.

    SMACZNEGO ;)

     

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 1 z 1.