he he szybkoznikające
Rogaliki "szybkoznikające" ;P
jola91|Dla tych, którym tak jak mi po tłustym czwartku jeszcze mało słodkości ;P hehe...
SKŁADNIKI:
- 1 kostka margaryny
- 5 dag drożdży
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 całe jajka
- nadzienie np. gęsty dżem lub nutella (co kto lubi)
-
lukier:
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka mlekaMargarynę podgrzać tak, aby była bardzo miękka, ale jeszcze nie płynna.
Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką, niemal roztopioną margarynę. Mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykryć miskę np. talerzem i wstawić do wyrośnięcia: pod przykryciem na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki –powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzać piekarnik do 200 st. C
Podzielić ciasto na części i każdą z nich po kolei rozwałkować w koło i podzielić na trójkąty (jak pizzę), nałożyć dżem i z każdego trójkąta uformować rogalik. Piec na złoty kolor na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy są już gotowe, przygotować lukier: wymieszać cukier puder z mlekiem, mleko wlewać stopniowo, partiami –zawsze można go dolać, a odlać już nie za bardzo. Lukier powinien być gęsty. Polać nim rogaliki i poczekać, aż zastygnie.
SMACZNEGO ;)