nareszcie jakis przepis od Ciebie!!!!!!
Na weekendzie trzeba bedzie zrobic :)
skladniki :
Biszkopt:
7 łyzek mokate cappuccino czekoladowego
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa :
500ml smietanki kremowki
30 dag czekolady gorzkiej lub mlecznej , zalezy co kto lubi .
Dzień wczesniej , wstawić śmietankę do garnka , postawić na małym ogniu , połamać czekoladę wrzucić do smietanki , mieszac czesto aby się nie przypaliło az czekolada się rozpuści .
Jak ostygnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin .
Biszkopt : oddzielić białka od żółtek .
Ubic białka , dodac cukier , dalej ubijając dodać żółtka , jeszcze chwilę poubijać , caly czas mieszajać dodać make i proszek do pieczenia oraz cappuccino czekoladowe . Wylac na blachę , piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni .
Gotowy biszkopt , podzielić na dwie części , przełożyc wczesniej ubitą smietanką , udekorować z wierzchu odrobiną bitej smietany , posypac kakao udekorować wedlug uznania , u mnie to byly platki migdałow .
ps . Oczywiście nasaczyc biszkopt , u mnie to była kawa z amaretto :)
nareszcie jakis przepis od Ciebie!!!!!!
Na weekendzie trzeba bedzie zrobic :)
ciekawska powiem ci tylko szczerze ze nastepnym razem kupuje dwie smietanki i kroje biszkopt na trzy częsci a nie na dwie .
bylo za suche?
dobra to ide dobrobic 2 smietanke ;D
nie za suche ale spokojnie bylo miejsce na dwa przełozenia tortu :)
szkoda, że nie mozna spróbować ;D tak apetycznie wyglada
taki krem latwiej zrobic tak - podgrzewasz śmietanke(0,5l), i zdjemujesz z ognia zanim się zagotuje, do goracej wrzucasz 3 polamane lub posiekane tabliczki czekolady, mieszasz az sie rozpusci,, czekasz az ostygnie i wstawiasz do lodówki na kilka godzin az troche zgęstnieje, wyjmujesz, i mikserem ubijasz przez kilka minut,
ummmm... narobiłaś mi teraz smaka :-) zjadłabym teraz- wygląda pysznie :-)
Przepis wypróbowany,z tym,że go trochę zmodyfikowałam.:) Rodzina zachwycona,wszystkim smakowało i chcą powtórkę. Dzięki Roślinko.