sama bym to zjadla :D
pomysly naprawde super!
Przepisy pochodza z ksiazki "Bobas lubi wybor" postanowilam umiescic tutaj pare, bo sa naprawde latwe w wykonaniu, a pomyslow czasem brakuje. Mysle ze sa smaczne takze dla doroslych- Smacznego:)
Bubble and Squeek, czyli smażone kotleciki ziemniaczano- kapuściane.
Tradycyjne angielskie danie, dzięki któremu można wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu;)
Ok. 450 g ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych na puree
Ok. 225 g ugotowanej posiekanej kapusty
Opcjonalnie szczypta pieprzu
½ łyżeczki mielonych, suszonych lub świeżych ziół( opcjonalnie)
Olej lub masło do smażenia
Wymieszać dokładnie kapustę z ziemniakami i przyprawy, na rozgrzanym tłuszczu uformować male kotleciki o grubości k 1-2 cm. Smażyć az zbrązowieją. Można podawać jako przekąskę, lub jako dodatek do mięsa lub np. z fasola w sosie pomidorowym.
Krokiety tuńczykowe
2 duże ziemniaki
185g tuńczyka z puszki( lepiej w oleju niż w zalewie bo nie jest słony)
Sok z limonki do smaku
25- 50 g bulki tartej
Ziemniaki ugotować pokrojone na male kawałki
Nastawić piekarnik na 200 stopni C i lekko natłuścić formę do pieczenia. Odsączyć i dokładnie rozdrobnić tuńczyka. Cieple ziemniaki rozgnieść na puree, dodać tuńczyki, sok z limonki, na koniec masło i wszystko dokładnie wymieszać. Z gotowej masy uformować „kiełbaski” lub kotleciki , obtoczyć w bulce tartej i układać na przygotowanej blasze . Piec w piekarniku przez ok. 20 minut, Az zbrązowieją i upieką się w środku. Podawać cieple z warzywami, zielonym groszkiem lub kukurydza.
Tosty a la pizza
1 kromka chleba (lub więcej) na osobę
1 łyżka pasty pomidorowej z kawałkami pomidorow „passaty” bez soli na kromkę. Pomidory sa gotowe do kupienia w kartonikach.
10- 15 g tartego sera
Szczypta suszonych ziół np. oregano lub prowansalskich
Piekarnik nastawić na funkcje grilla i rozgrzać do średniej temperatury. Do gotowego piekarnika włożyć kromki i podpiec z jednej strony. Następnie nieopieczona stronę posmarować passata i posypać ziołami oraz serem. Włożyć do piekarnika i poczekać az ser się rozpuści.
Tosty pokroić w paseczki lub trójkąty i podawać cieple.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Na klopsiki:
500 g chudej mielonej wołowiny lub pol na pol z wieprzowina
Rozbełtane jajko
2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół lub oregano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
25-50 g bulki tartej
Olej do smażenia( jeśli potrzeba)
Na sos:
1 średnia, drobno siekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400 g krojonych pomidorow z puszki lub passaty pomidorowej
Garść świeżej bazylii
Szczypta pieprzu
Wszystkie składniki na klopsiki włóż do miski i wymieszaj rekami lub mikserem. Uformuj male kuleczki. Jeśli wstawisz je na godzinę do lodówki to masa stężeje i łatwiej będzie robić.
Podgrzej olej na patelni i smaz klopsiki obracając poki nie zbrązowieją ze wszystkich stron. Po zdjęciu z patelni odsącz z oleju. N patelnie wsyp cebule i smaz przez Kika minut do miękkości, dodając czosnek. Wmieszaj koncentrat, dodaj pomidory, polowe bazylii i pieprz, wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Dodaj klopsiki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10- 15min. Dopóki sos nie zgęstnieje. Klopsiki powinny być ugotowane, po przepołowieniu mięso nie powinno być różowe.
Podawaj z makaronem, ryzem lub kuskusem, posyp pozostałą bazylia. Do mięsa można dodać łyżkę startego parmezanu dla wzmocnienia smaku.
Kiełbaski w cieście
Porcja dla 2 dorosłych i 1 dziecka
125 g maki
1-2 jajka( przy dwóch ciasto będzie gęściejsze)
300ml mleka( lub pol na pol z woda)
3 łyżki oliwy z oliwek
6-8 średnich parowek lub kiełbasek dobrej jakości
Pieprz do smaku( opcjonalnie)
Make przesyp do miski i dodaj pieprz. Zrób wgłębienie w środku i wbij do niego jajko. Dodaj polowe mleka i wymieszaj składniki
Stopniowo mieszając dodaj resztę mleka. Upewnij się ze w masie nie ma grudek i ze ma odpowiednia konsystencje. Wstaw miskę do lodówki na min. 15 min. a w międzyczasie nastaw piekarnik na 220 stopni C. Na płytką blachę do pieczenia wylej oliwe i wstaw do piekarnika niech nagrzeje się Az będzie dymić. Na gorąca oliwe wrzuć kiełbaski, rozłóż w równych odstępach i zalej je ciastem z lodówki. Wsadź do piekarnika i piecz przez 25- 30 min. Az ciasto urośnie i zbrązowieje. Nie otwieraj wcześniej piekarnika bo ciasto opadnie.
Kiełbaski dla dzieci należy przed przyrządzeniem obrać ze skory.
sama bym to zjadla :D
pomysly naprawde super!
Bubble and Squeek właśnie podrzuciłaś mi pomysł na dzisiejszy obiad
Milo mi