• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

Kilka naprawdę prostych i tanich przepisów dla nieco starszych dzieci, cz.1.

agawita|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Przepisy pochodza z ksiazki "Bobas lubi wybor" postanowilam umiescic tutaj pare, bo sa naprawde latwe w wykonaniu, a pomyslow czasem brakuje. Mysle ze sa smaczne takze dla doroslych- Smacznego:)

 

Bubble and Squeek, czyli smażone kotleciki ziemniaczano- kapuściane.

 

Tradycyjne angielskie danie, dzięki któremu można wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu;)

Ok. 450 g ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych na puree

Ok. 225 g ugotowanej posiekanej kapusty

Opcjonalnie szczypta pieprzu

½ łyżeczki mielonych, suszonych lub świeżych ziół( opcjonalnie)

Olej lub masło do smażenia

Wymieszać dokładnie kapustę z ziemniakami i przyprawy, na rozgrzanym tłuszczu uformować male kotleciki o grubości k 1-2 cm. Smażyć az zbrązowieją. Można podawać jako przekąskę, lub jako dodatek do mięsa lub np. z fasola w sosie pomidorowym.

 

Krokiety tuńczykowe

2 duże ziemniaki

185g tuńczyka z puszki( lepiej w oleju niż w zalewie bo nie jest słony)

Sok z limonki do smaku

25- 50 g bulki tartej

Ziemniaki ugotować pokrojone na male kawałki

Nastawić piekarnik na 200 stopni C i lekko natłuścić formę do pieczenia. Odsączyć i dokładnie rozdrobnić tuńczyka. Cieple ziemniaki rozgnieść na puree, dodać tuńczyki, sok z limonki, na koniec masło i wszystko dokładnie wymieszać. Z gotowej masy uformować „kiełbaski” lub kotleciki , obtoczyć w bulce tartej i układać na przygotowanej blasze . Piec w piekarniku przez ok. 20 minut, Az zbrązowieją i upieką się w środku. Podawać cieple z warzywami, zielonym groszkiem lub kukurydza.

 

 

Tosty a la pizza

1 kromka chleba (lub więcej) na osobę

1 łyżka pasty pomidorowej z kawałkami pomidorow „passaty” bez soli na kromkę. Pomidory sa gotowe do kupienia  w kartonikach.

10- 15 g tartego sera

Szczypta suszonych ziół np. oregano lub prowansalskich

Piekarnik nastawić na funkcje grilla i rozgrzać do średniej temperatury. Do gotowego piekarnika włożyć kromki i podpiec z jednej strony. Następnie nieopieczona stronę posmarować passata i posypać ziołami oraz serem. Włożyć do piekarnika i poczekać az ser się rozpuści.

Tosty pokroić  w paseczki lub trójkąty i podawać cieple.

 

Klopsiki  w sosie pomidorowym

Na klopsiki:

500 g chudej mielonej wołowiny lub pol na pol z wieprzowina

Rozbełtane jajko

2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół lub oregano

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

25-50 g bulki tartej

Olej do smażenia( jeśli potrzeba)

Na sos:

1 średnia, drobno siekana cebula

1 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

400 g krojonych pomidorow z puszki lub passaty pomidorowej

Garść świeżej bazylii

Szczypta pieprzu

Wszystkie składniki na klopsiki włóż do miski i wymieszaj rekami lub mikserem. Uformuj male kuleczki. Jeśli wstawisz je na godzinę do lodówki to masa stężeje i łatwiej będzie robić.

Podgrzej olej na patelni i smaz klopsiki obracając poki nie zbrązowieją ze wszystkich stron. Po zdjęciu z patelni odsącz z oleju. N patelnie wsyp cebule i smaz przez Kika minut do miękkości, dodając czosnek. Wmieszaj koncentrat, dodaj pomidory, polowe bazylii i pieprz, wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Dodaj klopsiki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10- 15min. Dopóki sos nie zgęstnieje. Klopsiki powinny być ugotowane, po przepołowieniu mięso nie powinno być różowe.

Podawaj z makaronem, ryzem lub kuskusem, posyp pozostałą bazylia. Do mięsa można dodać łyżkę startego parmezanu dla wzmocnienia smaku.

 

 

Kiełbaski w cieście

Porcja dla 2 dorosłych i 1 dziecka

125 g maki

1-2 jajka( przy dwóch ciasto będzie gęściejsze)

300ml mleka( lub pol na pol z woda)

3 łyżki oliwy z oliwek

6-8 średnich parowek lub kiełbasek dobrej jakości

Pieprz do smaku( opcjonalnie)

Make przesyp do miski i dodaj pieprz. Zrób wgłębienie w środku i wbij do niego jajko. Dodaj polowe mleka i wymieszaj składniki

Stopniowo mieszając dodaj resztę mleka. Upewnij się ze w masie nie ma grudek  i ze ma odpowiednia konsystencje. Wstaw miskę do lodówki na min. 15 min. a w międzyczasie nastaw piekarnik na 220 stopni C. Na płytką blachę do pieczenia wylej oliwe i wstaw do piekarnika niech nagrzeje się Az będzie dymić. Na gorąca oliwe wrzuć kiełbaski, rozłóż w równych odstępach i zalej je ciastem z lodówki. Wsadź do piekarnika i piecz przez 25- 30 min. Az ciasto urośnie i zbrązowieje. Nie otwieraj wcześniej piekarnika bo ciasto opadnie.

Kiełbaski dla dzieci należy przed przyrządzeniem obrać ze skory.

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.