Duszona pierś z kurczaka, z kurkami w sosie serowo-śmietanowym z dodatkiem wiosennej sałatki :)
marjah|
Składniki :
700gram piersi z kurczaka
250gram kurek
3-4plastry sera gouda ( grubsze )
Pół kubka dużej śmietany 18%
Świeży koperek
Łyżka musztardy sarepskiej
Kostka bulionowa grzybowa
Pieprz
Ryż w torebkach
Pół główki sałaty lodowej
Pół długiego ogórka
1 duży pomidor
Pęczek rzodkiewki
Szczypiorek
Sos sałatkowy
Oliwa
Woda
Sól
Piersi przemywamy, kroimy w kostkę ,wedle uznania -ja kroiłam na mniejszą. Kurki płuczemy , osuszamy . Do plytkiego garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej, wrzucamy piersi, podsmażamy, dorzucamy kurki, przykrywamy, dajemy łyżkę musztardy i lekko podduszamy, dolewamy wody(szklanka ) i gotujemy , dodajemy kostkę rosołową , mieszamy, doprawiamy pieprzem , gotujemy do odparowania połowy wody.
W tym czasie wstawiamy wodę, osalamy , doprowadzamy do wrzenia, dajemy ryż w torebkach i czekamy aż zrobi się miękki.
Gdy woda odparuje wlewamy śmietanę, dodajemy koperek,kroimy plasterki sera w małe paski i po trochu wrzucamy do garnka cały czas mieszając by nie zrobila się serowa breja.
Bierzemy odrobinę na łyżkę i próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Jeśli sos jest gęsty wyłączyć z gazu i trzymać pod przykrywką aż do podania, jeśli jest zbyd rzadki dodać sera lub mąki ( drugiego sposobu nie polecam )
Sałatę lodową przemywamy, rozrywamy na małe kawałki, ogórka obieramy, kroimy w plasterki, pomidora kroimy w półplasterki, rzodkiewkę w plasterki, szczypiorek siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy 3-5łyżek oliwy, proporcjonalnie do oliwy , wody , sos sałatkowy, mieszamy.
Na talerz wykładamy odsączony ryż , polewamy go sosem z kawałkami piersi i kurkami, obok kładziemy sałatkę
SMACZNEGO!!