
marchew
ziemniak
pół jabłka
20 g mięsa z piersi indyka
łyżeczka oliwy
Ziemniaka i marchew wyszoruj , marchew, pietruszkę - umyj, wyszoruj, obierz, opłucz i przygotuj ilości jak w recepturze. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, ugotuj do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schłodzeniu.
300 g dojrzałej dyni
50 g suszonych moreli
pół szklanki soku jabłkowego
Morele umyj, posiekaj, zalej sokiem jabłkowym i gotuj ok. 10 min. Dynię obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Wsyp do moreli pokrojoną dynię i gotuj razem jeszcze ok. 10 min. Następnie zmiksuj wszystko.
1 małe jabłko
1 mała morela
1 łyżeczka kleiku ryżowego
Owoce umyj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Z jabłka wykrój gniazdo nasienne a z moreli pestkę. Jabłko i morelę pokrój w kostkę. Kleik ryżowy wymieszaj z przegotowaną a następnie wystudzoną wodą. Owoce zagotuj w małej ilości wody, następnie dodaj rozrobiony kleik. Całość zmiksuj na aksamitny mus.
około szklanki mąki kukurydzianej
duże jabłko
Obierz jabłko i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj mąkę kukurydzianą (tyle by wchłonęła sok). Wymieszaj przełóż do małej natłuszczonej foremki. Piecz koło 20 min w 180 st. C (aż wierzch się zarumieni).
cielęcina (100 g)
ananas (2 plasterki)
majeranek
lukrecja
1 łyżeczka oliwa z oliwek
Cielęcinę posyp ziołami i skrop oliwą z oliwek, odstaw, by przeszła ziołami, a następnie piecz na grillu ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia włóż plastry ananasa.
1/2 kg pomidorów
łodyga selera naciowego
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki śmietany jogurtowej
Pomidory sparz i obierz. Seler posiekaj jak najdrobniej. Pomidory i seler zalej wodą i gotuj 20 min. Zmiksuj. Dodaj śmietankę i oliwę.
pół szklanki kuskusu
cebula
szklanka mrożonej fasoli
2 pomidory
pół szklanki kukurydzy
łyżka oliwy
przyprawy
Zeszklij cebulkę, dodaj bulion, mrożoną fasolkę i podgotuj. Przygotuj kuskus (wg przepisu na opakowaniu), dodaj do niego pokrojone w ćwiartki pomidory, kukurydzę z puszki, dopraw wszystko tymiankiem, solą i pieprzem.
2 jajka
1 jabłko
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
garść żurawiny suszonej
1/4 szklanki maślanki
Rozdziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier puder, a następnie żółtka. Dolej maślankę i dalej ubijaj. Do masy dodaj mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Na koniec kiedy masa będzie już gładka dołóż utarte na tarce z dużymi otworami jabłka i przesiekaną nożem żurawinę. Smaż na małym ogniu mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Możesz podawać posypane cukrem pudrem.