Ostrzegam, abyście nie jadły rdzy, bo ona raczej jadalna nie jest:)
tofinka|Jeśli macie pokrywki przeżroczyste do garnków ( te takie szklano-stalowe) i uchwyt pokrywki od wewnętrznej strony mocowany jest śrubą, to sprawdźcie, czy śruba ta jest nadal stalowa , czy moze pokryta rdzą. Niektóre firmy uzywają tandetnych śrub, o czym niedawno się przkonałam. Mam ochotę złożyc reklamację w tej sprawie. Dwa dni temu gotowałam mleko. Tuż po zagotowaniu mleka przykryłam garnek pokrywką, a po kilku godzinach zauważyłam, ze na mleku jest na srodku brązowa plama. Mówię, sobie WTF ??? i odkryłam, ze pod wplywem gorącej pary śruba sie "rozpuszcza" i zostawia nam w prezencie śliczną rdzę do jedzenia wraz z zawartością jadalną w garnku. Dobrze, ze odkrylam to dzieki mleku (bo jest białe) ale kto wie ile razy juz tę rdzę jadlam z innymi potrawami? Bilans na dzisiejszy dzien : mam 3 takie pokrywki do wyrzucenia, ewentualnie do przykrywania zimnych juz potraw.